Hopp til innhold

Jarle måtte gjennom samme undersøkelse tre ganger før han fikk øyeoperasjon

Da Jarle Hille fikk påvist grå stær måtte han vente i flere år før han ble operert. Nå kan optikerne bli løsningen på øyelegekrisen.

Jarle Hille

TUNGVINT: Jarle Hille liker å sykle, men det måtte han gi opp mens han gikk og ventet på øyeoperasjon. – Spesielt løp der en kjører nær hverandre. Han synes prosessen rundt undersøkelse og behandling var svært tungvint og tidkrevende.

Foto: Privat

Forrige uke skrev NRK om Per Lien (87) som må vente fire år fra han fikk påvist grå stær til han får operasjon i 2023.

Mangelen på øyekirurger har ført til lange ventelister for nødvendig operasjon.

Aller verst er krisen i Nord-Norge.

Nå er Helse Nord er åpen for å la optikere overta noe av ansvaret som øyelegene har i dag.

Et pilotprosjekt er allerede i gang, der både øyeleger, optikere og øyesykepleiere er involvert.

Et slikt samarbeid vil spare samfunnet og pasientene for tid og penger, tror øyepasient Jarle Hille fra Arendal.

Runddans i systemet

Da han var hos optiker for å få lesebriller fikk han fikk påvist øyesykdommen grå stær. Så startet en lang og tungvint vandring i systemet.

– Etter at optikeren konstaterte grå stær fikk jeg en henvisning til øyelege. Jeg måtte vente i nesten ett år for å komme til. Der hadde øyelegen nøyaktig de samme instrumentene som optikeren, og kom til samme konklusjon.

Per (87) må vente fire år fra han fikk påvist grå stær til operasjon: – En umenneskelig situasjon

Deretter ble han henvist til sykehuset for operasjon.

Men det ble ingen operasjon. Da jeg endelig kom til ble det på nytt gjort samme undersøkelse som de to forrige gangene. Så ble jeg igjen satt i ny ventekø for å komme til operasjon. Først etter halvannet år ble jeg operert.

Hille hevder at ingen av stedene sendte sine resultatet elektronisk til neste ledd i systemet.

Han mener at organiseringen av tjenestene er feil.

Det hadde holdt at optiker hadde konstatert sykdommen. Deretter kunne jeg gått direkte til sykehus for operasjon, sier han.

Dermed hadde vi spart oss for mange lokale øyeleger som vi kunne ha bruk i sykehus til utredninger og operasjoner, mener han.

Vil tvinge seg fram

Øyelege Hjalmar Broch ved Tønsberg Øyelegesenter er avtalespesialist og har selv optikere i staben sin. Det har gjort at han har kunnet øke kapasiteten. Og behandle flere pasienter på en arbeidsdag.

De fungerer som min forlengende arm. De gjør undersøkelser og konkluderer. Men jeg er involvert i, og også medisinsk ansvarlig for, alle konsultasjoner.

Broch mener at dagens regelverk ikke er tilpasset moderne drift i en spesialistlegepraksis.

Øyelege Hjalmar Broch

–  Jeg har hatt et godt samarbeid med optikere i 35 år. Jeg mener øyeleger og optikere må samarbeide til beste for pasientene, sier øyelege Hjalmar Broch.

Foto: Privat

Derfor tror han at veien å gå er å overlate utvalgte oppgaver til faglærte optikere.

Dette gjelder både konsultasjoner og kontroller.

Løsninger som dette vil tvinge seg fram.

Eldrebølgen og medisinsk og teknologisk utvikling gjør at behovet vil øke kraftig i årene framover.

Antall konsultasjoner hos pressede øyeleger kan reduseres betraktelig med bedre samhandling mellom optiker og øyelege, tror han.

I dag utføres det 70-75.000 gråstæroperasjoner i Norge. Halve Norges befolkning vil trenge denne operasjonen i løpet av livet.

Slik øyefaget utvikler seg er det urealistisk å få til en tilfredsstillende øyelegedekning. Det samme gjelder en akseptabel ventetid for kirurgi og øyemedisinske undersøkelser med dagens øyelegeressurser og utdannelseskapasitet av øyeleger, sier Broch.

Les også Mener øyelege massetestet pasienter uten grunn – måtte betale tilbake åtte millioner

Øyelege Knut Resellmo, Rana øyelegekontor, Oculi AS

Alle øyeleger er kanskje ikke helt enig med deg?

Det er ulike oppfatninger i denne saken. Det er et skjæringspunkt mellom hva man mener er forsvarlig drift og praksis og publikums behov om tilgjengelighet. Som i tillegg til reisevei og økonomi selvfølgelig inkluderer ventetid.

– Naturlig førstelinjetjeneste

Det har ikke lykkes NRK å få en kommentar fra Norsk øyelegeforening. Men til Dagens Medisin har de tidligere uttalt er de er positive til å utnytte kompetansen til optikere enda bedre.

Øyelege Svein Salvesen ved Øyesenteret i Oslo har også driftsavtale med Helse Sør-Øst. Han har konkrete innspill til hvilke oppgaver optikere kan overta.

Les også Omskolerte seg til optiker etter ulykke med fyrverkeri

Sander Abrahamsen gjør undersøkelser

– Frittstående optikere bør kunne bidra til å redusere ventelister ved å være en slags førstelinjetjeneste mellom fastleger og øyeleger. Enten det gjelder avtalespesialister eller sykehusavdelinger. De kan eliminere brytningsfeil som behandles med briller, og slik sett gjøre at spesialisthelsetjenesten ikke bruker tid på undersøkelser som optikerne er bedre til, sier han.

Og legger til:

Hvis optikerne samarbeider tett med øyespesialister, vil de kunne få mer krevende oppgaver.

Høyre: – En stor utfordring

Høyre har i Stortinget tatt til orde for at optikere bør få mer ansvar for øyepasienter. Tone Wilhelmsen Trøen (H) er leder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

Tone Wilhelmsen Trøen

Tone Wilhelmsen Trøen (H) mener øyelegemangelen som rammer distriktene spesielt, er en stor utfordring.

Foto: Høyre

Hun mener øyelegemangelen som rammer distriktene spesielt, er en stor utfordring. Og som myndighetene må bidra til å løse.

– Lange ventelister får store konsekvenser pasientene. Det er helt åpenbart at man må gjøre noe.

Et ledd i dette arbeidet er å anerkjenne kompetansen som ligger hos optikere.

– Her må vi se på oppgavedelingen mellom øyeleger og optikere. Det er et samarbeid begge parter bør være interessert i.

Øyelegemangelen i Nord-Norge gjør at folk i verste fall må vente i flere år før de får nødvendig operasjon. Per Lien frykter at sertifikatet ryker mens han venter på å bli operert for grå stær.