NRK Meny
Normal

Overgrepstiltalt kan få behandling

Den 36-årige Bodø-mannen som er tiltalt for seksuelle overgrep mot flere unge gutter, visste ikke hvor han kunne søke hjelp. Nå kan han få behandling i en spesiell avdeling for sedelighetsdømte i Bergen fengsel.

Kollasje til overgrepssaken

TILTALT FOR OVERGREP MOT 11 GUTTER: UTGA SEG FOR Å VÆRE JENTE: Mannen som er tiltalt brukte dette bildet og nicket 'cillepia15' for å komme i kontakt med unge gutter på nettet.

Det kom fram i Salten tingrett i dag, da to psykologer fra fengselet i Bergen var innkalt som vitner.

I går fortalte 36-åringen at han syntes det var vanskelig å finne ut hvor han kunne søke hjelp.

Psykologspesialist Erik Risnes ved fengselet i Bergen forteller at det for pedofile ofte kan være vanskelig å vite hvor de skal henvende seg.

Tabubelagt

– Mange vil oppleve at de trenger et tilbud som ikke er tilgjengelig. En del kommer til sin lege med et problem som er veldig tabubelagt, og blir henvist til en privatpraktiserende psykiater eller psykolog som kanskje vil vegre seg for å ta inn denne type problemstillinger, sier han til NRK.

(artikkelen fortsetter under)

Erik Risnes, psykologspesialist

Psykologspesialist, Erik Risnes, tror den overgrepstiltalte Bodø-mannen kan få hjelp i Bergen fengsel.

Foto: Einar Breivik / NRK

Risnes tror også pedofile stiller bakerst i køen hos hjelpeapparatet.

– Disse vil ofte bli prioritert bak folk som lider for egen del. Det vil si pasienter med depresjon eller angst. Har man en tilleggsdiagnose vil man komme enklere til. Med kun problemstilling om pedofili vil det ta lengre tid før man kommer til, tror jeg, sier Risnes.

Kan få hjelp i Bergen

I Bergen fengsel har den overgrepstiltalte allerede tatt i mot psykologhjelp og i retten i dag fortalte Risnes at tiltalte kan få en av de 16 plassene de har spesielt for sedelighetsdømte i Bergen.

– Det er åpent for de fleste domfelte som har en seksualrelatert dom å komme til Bergen, sier han.

Han tror behandlingsopplegget vil hindre nye lovbrudd.

– Vi tror generelt at dette kan hindre nye lovbrudd, men hvorvidt det vil gjøre det i dette tilfellet kan jeg ikke gå innpå, fortsetter Risnes.

Behandlingsopplegget i Bergen ble startet i 1998. Totalt har 130 personer blitt behandlet og bare fem har hatt tilbakefall. Behandlingen er både gruppe- og individbasert.

– Utilgivelig

Mesteparten av dagen i dag har gått med til nye lange avhør av den tiltalte 36 år gamle Bodø-mannen. I detaljerte avhør har han redegjort for den seksuelle omgangen han har hatt med to gutter hjemme i tiltaltes leilighet i Bodø.

Tilsammen skal det dreie seg om sju eller åtte ganger med seksuelle overgep mot den ene gutten - som da var elleve år. Og to ganger med overegrep mot den andre gutten - som da var ti år.

Overgrepene skjedde høsten for et år siden, bare uker før han ble pågrepet.

Tiltalte sa mot slutten av dagen at handlingene han har gjort er utgivelige, men at han håper guttene klarer å legge mest mulig av det som har skjedd bak seg.