NRK Meny
Normal

Lastet ned 325 overgrepsfilmer

Den tiltalte 36-åringen har lastet ned 400 datafiler med bilder og filmer som viser seksuelle overgrep mot barn helt ned i ti-årsalderen.

Kripos-etterforskere

Her studerer Kripos-etterforskerne det materialet som ble beslaglagt hos den overgrepstiltalte 36-åringen.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

De fleste av filmene oppbevarte tiltalte på en ekstern harddisk da poltiiet slo til mot ham 9. november i fjor. I dag vitnet politioverbetjent Åge Steinar Østereng i Kripos i retten, og han har gått gjennom de ulovlige filmene.

– Det er vel filmer av alle kategorier fra de groveste og til de som er vanlige i denne type overgrepssaker, sier han.

Politioverbetjent Åge Steinar Østereng i Kripos

Politioverbetjent Åge Steinar Østereng i Kripos vitnet i dag. Han har gått gjennom de ulovlige filmene.

Foto: Einar Breivik / NRK

Lengden på filmene varierer

Nedlasting av 400 video- og bildefiler med overgrep mot barn er en del av tiltalen - lengden på filmene varier fra få minutter til over en time. Nesten alle filene inneholder filmer og ikke bilder, forteller Østreng.

– Filmer er oftere litt grovere enn bilder, og dermed så er det grovt det som foreligger.

Barn helt ned i 10-årsalderen

Filmene det gjelder er med barn under atten år, de aller fleste enda yngre, helt ned i ti årsalderen. Det er barn som har seksuell omgang med hverandre og voksne som har seksuell omgang med barn, mest gutter, noen veldig få jenter.

Liten del av tiltalen

Forsvarer til den tiltalte Bodø-mannen, Nils Aga, sier nedlastinga av filmene - mange av dem med russiske og østeuropeiske barn - bare er en liten del av tiltalen.

Forsvarer Nils Aga

Forsvarer Nils Aga sier at filmene og bildene ikke er så alvorlige som de andre punktene i tiltalen.

Foto: Harald Krogtoft / NRK

– Det er ikke for å være stygg at jeg sier det, men i forhold til de andre punktene i tiltalen, det er jo de som er alvorlige og vil gi betydelig straff for tiltalte.

Og ut fra det forsvareren sier, så har tiltalte sagt at han har fått tak i filmene uten å levere noe tilbake (egne opptak av overgep mot barn).

I retten i dag spurte forsvarer Aga om han ville få tak i slike filmer om han gikk inn på nettet og prøvde.

- Kanskje en, ikke mange, sa Østereng.

Skam og skyldfølelse

Og denne første dagen i den andre uka av rettssaka ble igjen fylt av sterke vitneprov fra foreldre om fortalte hvordan deres gutt har endra adferd. I dag handla det om gutter helt ned i 9-årsalderen som er misbrukt på nettet/web-kamera.

Vitneboks i overgrepssaken i Bodø

Her fra vitneboksen forklarte foreldre og en lærer i dag om skam og skyldfølelse hos barna som har vært usatt for overgrep.

Foto: Harald Krogtoft / NRK

Mødre og en far og en lærer fortalte om aggresjon og angst og konsentrasjonsproblemer på skolen, som de setter i sammenheng med misbruket de skal være utsatt for på nettet. De snakket også om skam og skyldfølelse hos guttene.

Totalt er Bodø-mannen tiltalt for seksuelle overgrep mot elleve gutter i alderen 8 til 16 år. Tiltalte forklarer seg i morgen.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.