NRK Meny
Normal

Pepret 11-åring med sex-meldinger

Han fant fire ubesvarte anrop og 25 meldinger fra den tiltalte på sønnens mobil. Så gikk han til politiet. Samme kveld ble den overgrepstiltalte Bodø-mannen pågripet.

Overgrepssaken i Bodø, dommerne

FIKK HØRE VARSLEREN FORTELLE: Dommerne i Salten tingrett fikk torsdag høre historien til faren som gikk til politiet. Faren fant sønnens mobiltelefon 'pepret' med anrop og meldinger fra den tiltalte Bodø-mannen.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

I dag var det faren som varslet politiet om overgrepene som ga ei sterk forklaring i Salten tingrett.

«Pepret» sønnens mobil

Det var morgenen 9.november i fjor at faren gikk inn på sønnens mobil:

– Sønnen min var på tur på skolen. Han kikket på mobiltelefonen og uffet seg, så slengte han den på bordet og gikk.

Faren fortalte videre at han aldri før hadde gått inn på sønnes mobiltelefon, men nå skjønte han at han måtte gjøre det:

– Der fant jeg fire ubesvarte anrop og fire ubesvarte meldinger fra tiltalte. Jeg brukte resten av dagen til å nøste i saka. Kallenavnene tiltalte brukte på nettet var nevnt i meldingene. Det var 25-30 meldinger til sammen på mobilen, fortalte faren fra vitneboksen i Salten tingrett.

Vurderte å dra hjem til mannen

Faren gikk også inn på pc-en til sønnen og fant flere spor å gå etter.

– Jeg vurderte å dra rett bort til tilalte og gjøre noe med han. Men jeg valgte å vente til sønnen min kom hjem fra skole og trening. Etterpå dro jeg til politiet, fortalte faren.

Ble pågrepet samme kveld

Etter det rullet snøballen fort. Politiet fant fram til flere gutter som de mistenkte var seksuelt misbrukt. Samme kveld kunne politiet pågripe den 36 år gamle mannen i hans leilighet i Bodø.

Den da elleve år gamle gutten hadde vært redd for å såre foreldrene:

– Han var redd for at vi skulle bli såra og skuffet. Derfor hadde han ikke fortalt noe, sa faren til retten.

Tiltalte viste fram pistol

I avhøret med faren som avslørte overgrepene kom det også fram at sønnen skal ha blitt redd fordi tiltalte hadde vist han en pistol:

– Min sønn følte seg truet av mannen. Det er klart at en pistol skremmer en 11-åring. Og han har ikke hatt noen å snakke med om det som har skjedd.

Vil legge bak seg marerittet

Faren tror at gutten har fått seg en «lærepenge»:

– Vi har forsøkt å skåne han. I ettertid referer sønnen vår til det som har skjedd som marerittet. Men det ser nå ut til å gå bra med han både på skolen og i fritida.

Søker tryggheten hjemme

Faren som varslet poltiiet om ovegrepene fortalte retten at sønnen er blitt mer trygghetssøkende enn før:

– Han søker mer trygghet nå. Jeg må hele tida holde det jeg lover, og han vil at vi skal være enda mer i lag, sa faren i et sterkt vitneprov i Salten tingrett torsdag.

Nye lidelser er spart

Bistandsadvokat Tor Haug sier det var avgjørende at hans klient gikk til politiet.

Det kan se ut som om den tiltalte hele tida hadde nye «offer» i sikte som han ville lokke til seg. Det at denne gutten kom i kontakt med mannen førte også til at han ble avslørt:

– Slik saka har framstått i retten denne uka så er det veldig bra at tiltalte ble avslørt på denne måten. Det er nok mange som er blitt spart for lidelser av den grunn, sier denne familiens bistandsadvokat Tor Haug.

Tiltalte forklarer seg i neste uke

Vitneboks i overgrepssaken i Bodø

VITNEBOKSEN: I dag var det faren som varslet politiet om overgrepene som ga ei sterk forklaring i Salten tingrett.

Foto: Harald Krogtoft / NRK

Totalt er elleve unge gutter mellom 8 og 16 år omfatta av den alvorlige tiltalten mot Bodø-mannen.

I morgen er det en pause i rettssaka etter fire dager med gjennomgang av dommeravhør, mange vitneprov og visning av sterke filmer i retten. Overgrepssaka starta sist mandag og administreres av dommer Brit Ankill.

Det er satt av to uker til overgepssaka.

Tirsdag i neste uke er det den tiltalte Bodø-mannen som skal forklare seg i Salten tingrett.