NRK Meny
Normal

Oppdrettsmerder på ville veier

Politiet leter etter eieren av fire oppdrettsmerder, som nå ligger i fjæra på Gjælentunet.

Gjælentunet

Gjælentunet: I nærheten av dette området skal oppdrettsmerdene nå ligge.

Foto: Stig Harald Rasmussen

Politiet har vært i kontakt med flere oppdrettsanlegg i området, men ingen av dem har sagt at de savner noen merder.

– Vi har fått inn en melding om at det ligger fire oppdrettsmerder ikke langt unna flytebrygga ved Gjælentunet. Det skal ikke være laks i merdene, forteller operasjonsleder Mads Bernhoft ved Saltenpolitiet.

Farlig for skipstrafikken

Dersom merdene skulle komme ut på sjøen igjen, frykter han at det kan blir farlig for skipstrafikken.

– Hvis dette kommer ut i Saltenfjorden, hvor det er en del båttrafikk, er det klart at det kan bli farlig. Men per nå ligger de i fjæra, selv om det er en risiko for at de kan drive ut igjen.

Kan gi store bøter

Politiet søker fortsatt etter eieren av merdene. Dersom det først var oppdrettslaks i dem, og de har rømt, kan det gi store bøter til oppdrettsanleggene. NRK skrev i 2008 om Marine Harvest på Hestøy, som meldte fra til fiskedirektoratet, etter at de mistet kontrollen over ti laks på sitt oppdrettsanlegg. Det ga dem 70.000 i bot. En oppdrettsmerde kan inneholde flere hundretusen laks.

Det er også en risiko for at dyr i sjøen kan sette seg fast i oppdrettsmerdene. En vågehval ble avlivet etter at den satte seg fast i en oppdrettsmerde ved Tennøya utenfor Frøya. Bernhoft opplyser til NRK at de fortsetter letingen etter eieren av merdene, men at de ikke har nok mannskap til å sende noen ut til Gjælentunet nå.