Hopp til innhold

Slik finner norsk laks veien til russiske fiskedisker

Selv om den russiske grensen er hermetisk lukket for norsk laks, finnes det smutthull.

Fiskedisk i Moskva

Det står neppe «Made in Norway» på laksen i denne fiskedisken i Moskva. Men ifølge Sjømatrådet finner laksen likevel veien inn i det stengte markedet.

Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters

Sist uke det ble det eksportert nær 600 tonn fersk laks til Hviterussland.

– Det normale er rundt 100 tonn. Siden den russiske boikotten ble innført har eksporten til Hviterussland økt fire-fem ganger. Det er en kraftig vekst, konstaterer senioranalytiker Paul Aandahl i Sjømatrådet.

Og det er ikke hviterusserne som plutselig har fått opp appetitten på norsk laks.

– Nei, denne laksen blir videreforedlet og ender opp på det russiske markedet til slutt.

Sjømatrådet har også opplevd en kraftig vekst til de baltiske landene.

– De har også en stor videreforedlingsindustri som eksporterer til andre EU-land.

Svak økning

Norge eksporterte sjømat til en verdi av 4,8 milliarder kroner i august. Det er en økning på 157 millioner kroner, eller 3 prosent, sammenlignet med august måned i fjor. Hittil i år er det eksportert sjømat for 42,4 milliarder kroner, som er en økning på 5,9 milliarder kroner, eller 16 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor.

Norge eksporterte laks for 3,3 milliarder kroner i august. Det er en økning på 101 millioner kroner, eller 3 prosent, målt mot august i fjor.

– Ser vi på tallene for de fire siste ukene, det vil si den perioden importforbudet har vart, er økningen på fire prosent, sier Aandahl til NRK.no.

Lite prisfall

Samtidig har lakseprisen falt med ni prosent i norske kroner.

– Ni prosent nedgang i pris er det vi kan forvente etter at russerne falt ut. Den frykten vi hadde om kraftig prisfall, har imidlertid ikke slått til. På sikt vil etterspørselsveksten globalt spise opp effekten av utestengingen av det russiske markedet. Da vil vi være tilbake på det gamle prismarkedet, tror Aandahl.

(artikkelen fortsetter under)

Laks

Norge eksporterte laks for 3,3 milliarder kroner i august. Det er en økning på 101 millioner kroner, eller 3 prosent, målt mot august i fjor.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

Finner nye markeder

Ifølge Sjømatrådet har den norske laksen funnet veien til andre markeder.

– Det går norsk laks til over hundre ulike markeder. Ingen markeder har en andel på mer enn ti prosent. Norske produsenter er veldig flinke til å finne alternative markeder for fisken når det blir stopp i et marked, sier Aandahl til NRK.no.

På sikt forventer analytikerne i Sjømatrådet land som har tilgang til det russiske markedet – som Færøyene og Chile – vil øke eksporten til Russland.

– Det betyr at det blir mulighet for norsk i de markedene som Færøyene og Chile vil forlate, tror Aandahl.