NRK Meny
Normal

Tapte 13 millioner på fiskebedrift

Helgeland Sparebank har måttet ta et tap på vel 13 millioner knyttet til hjørnesteinsbedriften Modolv Sjøset AS på Træna. De 40 permitterte ved fiskebedriften er fortsatt ikke tilbake i jobb.

Modolv Sjøset, Træna

NEDGANGSTIDER: I april ble det kjent at de nye eierne av Modolv Sjøset Pelagic vurderer å legge ned anlegget, på grunn av nedgangstider i sildefisket.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Det kommer fram i bankens halvårsrapport.

– Dette var nødvendig for å komme fram til en totalløsning for å sikre videre drift og arbeidsplasser på Helgeland, sier administrerende direktør Jan Erik Furunes i Helgeland Sparebank.

Sverre Hyttan, produksjonssjef Modolv Sjøset AS

Sverre Hyttan, produksjonssjef Modolv Sjøset AS.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

I april ble det kjent at de nye eierne av Modolv Sjøset Pelagic vurderer å legge ned anlegget, på grunn av nedgangstider i sildefisket. 40 ansatte ble permittert fra hjørnesteinsbedriften på Træna.

Fortsatt permittert

– De er fortsatt permittert. Det er ingen sesong som pågår nå. Vi venter fortsatt på en avklaring fra de nye eierne, som nå har overtatt anlegget. Imidlertid har de sagt at det skal bli produksjon til høsten, sier produksjonssjef ved Modolv Sjøset Pelagic AS, Sverre Hyttan til NRK.no.

Tidligere i år ble fusjonen mellom den største aksjonæren i Modolv Sjøset AS, Austevoll Seafood ASA og Kvefi AS godkjent av Konkurransetilsynet. Det nye selskapet har fått navnet Pelagia AS og er den største aktøren i det pelagiske markedet i Norge med rundt 20 fabrikker.

Anlegget på Træna er ifølge Hyttan et av seks i Nord-Norge som nå eies av Pelagia AS. Det har i lengre tid vært kjent at eierne i Pelagia AS skal vurdere framtida til anleggene. Mengden av sild og lodde i havet har stupt og det har ført til overkapasitet på land.

Det er rundt 100 arbeidsplasser som kan gå tapt på Træna, hvis anlegget legges ned. Det er uvisst når det kommer en avklaring i saken.

Russisk importstopp kan påvirke

Russland innførte i forrige uke umiddelbar stans i importen av norsk sjømat, og næringen er hardt rammet. Få timer etter at Russland stengte grensen, stengte sildefabrikken Lofoten Viking produksjonen, og permitterte rundt 40 ansatte.

Produksjonssjef Modolv Sjøset Pelagic AS, Sverre Hyttan ser ikke bort fra at den russiske importstoppen kan få konsekvenser for hjørnesteinsbedriften på Træna.

– Det er ikke utenkelig. Vi vet mer om dette i slutten av august, sier Hyttan til NRK.no.