Hopp til innhold

– EU tar over det russiske laksemarkedet

De russiske sanksjonene mot import av norsk laks ser så langt ut til å ha hatt liten effekt. – Mat må de aller fleste ha, sier lakseeksportør.

Oppdretsslaks

ØKNING: I forrige uke ble det solgt 15 prosent mer laks sammenlignet med samme uke i fjor. – Man skal være litt forsiktig med å konkludere ut fra én ukes statistikk, sier bransjesjef Paul Aandal hos Sjømatrådet.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

I forrige uke ble det solgt vesentlig mer laks i markedene enn på samme tid i fjor, og til god priser. Det til tross for at flere fryktet at importforbudet ville gå hardt ut over norske sjømatprodusenter.

– Man skal være litt forsiktig med å konkludere ut fra én ukes statistikk, men vi ser at det ble solgt 15 prosent mer laks forrige uke, sammenlignet med tilsvarende uke i fjor, sier Paul Aandal, som er bransjesjef for laks og ørret i Sjømatrådet.

Han forteller at det hovedsakelig er EU-markedet som har stått for veksten i forrige uke.

– Norge er lite avhengig av enkeltmarkeder. Det betyr at vi har mange bein å stå på.

Sterk vekst i etterspørsel

Russland innførte for to uker siden et fullstendig importforbud for frukt, grønnsaker, kjøtt, fisk og melkeprodukter fra Norge, USA, EU, Australia og Canada. Forbudet vil vare i ett år, ifølge statsministeren.

Forbudet kommer som svar på landenes sanksjoner mot Russland på grunn av situasjonen i Ukraina.

Det var mange som fryktet for konsekvensene, spesielt fordi Russland er Norges største enkeltmarked for laks og ørret. Årsaken til at det ikke slo negativt ut er sterk vekst i alle markeder, ifølge Sjømatrådet.

– Det globale laksemarkedet øker hvert år. Det er en vekst i etterspørselen og stadig flere kjøper norsk laks rundt omkring i verden. Norske eksportører er flinke til å snu seg til nye markeder når problemer oppstår, sier bransjesjef Aandal.

Og de norske lakseeksportørene får også godt betalt. Snittprisen per kilo i forrige uke var 32,36 kroner, mot 25,90 i samme uke i 2012.

– Ikke første gang

Ole Kristian Kjellbakk er direktør i oppdrettsselskapet Polar Quality som selger laks for produsenter i Salten. Russland har så langt i går stått for hele 22 prosent av selskapets marked. I 2012 solgte selskapet 15.106 tonn laks til en verdi av 405 millioner kroner.

– Russland er vårt desidert viktigste enkeltmarked, sier Kjellbakk til NRK.

Han har fått føle sanksjonene, men uten å la seg skremme.

– Det er selvfølgelig dramatisk at ti prosent av markedet forsvinner over natta, men vi har levd med usikkerheten rundt det russiske markedet hele tiden. Det er ikke første gang at norsk laks blir kastet ut, sier lakseeksportøren.

Så langt i år har selskapet opplevd en volumøkning på 55 prosent. Men det var før sanksjonene fra Russland.

– Vi har troen, og har egentlig produsert for lite av en vare som er veldig etterspurt over flere år. Da har det stabilisert seg ganske bra på to uker. Mat må de aller fleste ha, sier Kjellbakk.

Laks

Høy kilopris gjør at norske lakseeksportører tjente 11 millioner kroner mer i forrige uke, sammenlignet med tilsvarende uke i fjor.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Laks, sild og makrell

Russland er det største og viktigste eksportmarkedet for norsk sjømat. Det er i hovedsak sild og makrell, men også laks og torsk, som eksporteres fra Norge til Russland, ifølge Nærings- og fiskeridepartementet.

Over 40 prosent av ørreteksporten går til det russiske markedet.

I fjor eksporterte Norge laks verdt 4,2 milliarder kroner til Russland. Eksporten av norsk laks til Russland økte med 19 prosent i juli sammenlignet med samme måned i fjor.

– Vi har et regelverk gjennom WTO som skal beskytte oss mot slike sanksjoner. Samtidig ser vi at veterinære forhold gjør at man kan legge begrensninger på eksporten av for eksempel norsk fisk. Så det er en utfordring, avslutter Aandal.