Nakent kunstprosjekt får værtrøbbel til helgen når den første høststormen kommer

Kommunen stiller med håndklær og ulltepper når fotografen Spencer Tunick skal fotografere 320 nakne mennesker i sterk vind og regn på lørdag.

Kunstprosjekt i San Miguel

Spencer Tunick er kjent for sine kunstinstallasjoner med nakne mennesker. Her fra et prosjekt i San Miguel. På lørdag vil det være første gang han utfører et fotoprosjekt i Skandinavia.

Foto: Spencer Tunick

– Det er ganske stort lavtrykk som angriper Nordland rett sørfra. Det er snakk om såpass mye regn at vi vurderer å sende ut noen spesialvarsler før helgen, sier meteorolog Sjur Wergeland om været som treffer fylket inn mot helgen.

Statsmeteorolog Sjur Wergeland

Statsmeteorolog, Sjur Wergeland

Foto: Oda Viken / NRK

Det er ikke bare store nedbørsmengder nordlendingene har i vente. Det vil også kunne bli liten storm enkelte steder.

– Mest vind blir på sørsiden av lavtrykket, altså helt sør på Helgeland. I løpet av lørdagen vil vinden øke på fra en vestlig kant, og det kommer nok opp til en vestlig sterk kuling og opp mot en liten storm sør på Helgeland.

Våte fotoobjekter

Selv om det ikke vil bli storm i Bodø hvor fotoprosjektet til Spencer Tunick skal finne sted, er meteorologen klar på at de nakne menneskene vil bli våte i løpet av dagen.

– Nordover mot Bodø blir det ikke storm, men store områder med sterk kuling. Det er en vind man skal ha respekt for. Det kommer også til å bli veldig bløtt, og det kan bli en våt opplevelse for de nakne deltakerne, sier han.

– Men det kan helt sikkert bli tøffe bilder, legger meteorologen til.

Switzerland, Aletsch Glacier 1 (Greenpeace) 2007

På lørdag vil det være første gang Spencer Tunick utfører et fotoprosjekt i Skandinavia.

Foto: Spencer Tunick

Rådgiver Astrid Arnøy ved kunst og kulturformidling i Nordland fylkeskommune forklarer at kommunen og kunstneren er klar for å takle uværet som kommer.

– Det kommer til å gå sin gang selv om vi skjønner at det kommer til å regne og blåse litt. Fotosesjonene kommer til å vare i korte perioder, og vi har fått tak i masse håndklær, pledd og varmestuer slik at deltakerne skal holde seg varme og tørre.

Nakenprosjektets fotograf heter Spencer Tunick og er fra New York. Arnøy sier at han ikke er bekymret, men at han har bedt kommunen ta godt vare på de nakne deltakerne.

– Han kommer jo fra New York, så han er åpenbart ikke så vant til værforhold som oss nordmenn. Vi har lovet han å ta godt vare på deltakerne slik at ingen blir syke.

Pent vær onsdag

Tirsdag har bortimot hele Nordland fylke hatt pent vær. Meteorolog Wergeland sier at onsdagen blir minst like fin.

– I dag har det ikke vært en sky å se sør for Bodø, mens det nordover har vært akseptabelt oppholdsvær. På onsdag blir det derimot over 20 grader i hele fylket med rolige vindforhold.