Hopp til innhold

Nå kan du sjekke hvor sterk Saltstraumen er

Har du planlagt båttur til Saltstraumen lørdag ettermiddag? Da kan du allerede nå sjekke hvor sterk strømmen vil bli.

Saltstraumen

Nå kan sjøfarende få tilgang på automatisk strømvarsel, slik at de kan planlegge en trygg seilas igjennom. Og vi andre vet når vi kan stå trygt på land og se på at vannmassene virvler forbi.

Foto: visitbodo.com

Saltstraumen er verdens sterkeste malstrøm. Nå har Kystverket utviklet et automatisk strømvarsel, slik at de som er på sjøen kan planlegge en trygg seilas.

– Saltstraumen er den første strømmen i landet som nå får strømvarsel. Fra før har vi fått på plass bølgevarsel for hurtigbåttrafikk og andre åpne havområder med mye trafikk, sier avdelingsleder Jon Leon Ervik i Kystverket.

To døgn fram i tid

De kraftige strømvirvlene i Saltstraumen er flere meter brede og har store markerte fordypninger. Virvlene og strømmens styrke gjør at Saltstraumen en er ufarbar utenom tiden for strømskifte for mindre båter og fartøyer uten stort fartsoverskudd.

Strømtjenesten er utviklet sammen med BarentsWatch og baserer seg på kjente og velutprøvde faktorer som påvirker hvor sterk strømmen er og hvordan den beveger seg.

– Bølge- og strømvarslingstjenesten gir navigatører informasjon om bølge- og strømforhold inntil to døgn fram i tid, sier Ervik.

Strømmen i Saltstraumen skifter om lag en time og 40 minutter etter høy- og lavvann i Bodø. Strømstille varer bare noen få minutter, og strømmen får straks etter stor fart.

Nøyaktige varsel

Vannskuter i Saltstraumen

Vannskuter er populært i Saltstraumen.

Foto: Leserbilde

Ifølge Kystverket er varslene veldig nøyaktige.

– Det betyr at folk kan få informasjon om hva som vil skje fram i tid og kan planlegge ut fra det.

– Dere er ikke redde for at våghalser vil bruke dette for å søke litt ekstra spenning i vannet i Saltstraumen?

– Nei, tvert imot. Disse varslene skal gjøre det sikrere å ferdes. Vi ser at vindvarslene våre brukes aktivt av vindsurfere, dette er en vinn-vinn-situasjon, sier Ervik.