NRK Meny
Normal

Norge Rundt-programleder: – Helt rått i Saltstraumen

– Helt vanvittig! Det er enorme naturkrefter. Du kjører i 12 knops fart uten at båten beveger framover, sier Norge Rundt-programleder Benedicte Goa Ludvigsen om møte med Saltstraumen.

saltstraumen

Benedicte Goa Ludvigsen (32) fra Arendal visste en ting for sikkert da hun ble programleder i Norge Rundt. – Jeg ville reise til Nord-Norge, sier hun.

Benedicte Goa Ludvigsen (32) fra Arendal visste en ting for sikkert da hun ble programleder i Norge Rundt.

– Jeg ville reise til Nord-Norge. Aller helst til Lofoten. Men da redaksjonen begynte å regne etter fant vi ut at der hadde Norge Rundt vært mange ganger opp gjennom årene.

På andreplass hadde Ludvigsen Saltstruamen utenfor Bodø. Der hadde ingen Norge Rundt-programledere laget program fra før.

372 millioner kubikkmeter vann

Saltstraumen

Den største hastigheten som er målt på straumen under Saltstraumbrua er 40 kilometer i timen. Og hver enkelt virvel kan ha en diameter på opp til 14 meter.

Foto: Ola Helness / NRK

– Jeg elsker å være i båt, og har vært med på rafting i elv. Jeg tenkte at Saltstraumen kunne gi litt av den samme opplevelsen, forteller hun til NRK.no.

Men det ble ikke helt det samme å kjøre rib-båt over de frådende strømvirvlene i verdens sterkeste tidevannsstrøm. Fire ganger i løpet av døgnet presses 372 millioner kubikkmeter vann inn og ut gjennom den 150 meter brede og 31 meter dype passasjen.

– Det er det gøyeste jeg har vært med på. Det er helt vanvittig rått å kjøre i 12 knops fart uten at båten beveger framover, forteller Ludvigsen.

40 km/t

Norge rUNDT I SALTSTRAUMEN

Fire ganger i løpet av døgnet presses 372 millioner kubikkmeter vann inn og ut gjennom den 150 meter brede og 31 meter dype passasjen.

Foto: Ola Helness / NRK

Den største hastigheten som er målt på straumen under Saltstraumbrua er 40 kilometer i timen. Og hver enkelt virvel kan ha en diameter på opp til 14 meter. Det sier noe om hvilke krefter som er i sving.

– Å balansere på strømvirvlene var en heftig opplevelse. Du kjenner naturkreftene på kroppen, sier Benedicte Goa Ludvigsen.

Havørngaranti

I tillegg til tidevannsstrømmen befinner en av verdens største havørnbestander seg i Saltstraumen. Flere ørnepar hekker i Saltstraumen-området, noe som gjør at besøkende med 90 prosents sikkerhet får se havørn.

– Vi så fem havørner mens vi var der, sier Benedicte Goa Ludvigsen.