Hopp til innhold

Miljødirektoratet: – Ikke fritt frem for vannskuter-kjøring

Stadig flere anskaffer seg vannskuter. Nå går Miljødirektoratet hardt ut for å minne førerne på at det er strenge regler for bruken av fartøyene.

Vannskuter i Saltstraumen

Miljødirektoratet ønsker at førerne av vannskutere leser og er klar over reglene for bruken av fartøyene. Her fra Saltstraumen i 2012.

Foto: Leserbilde

Høsten 2013 ble det lovlig å kjøre vannskuter igjen i Norge, og i år har salget av skuterne vært svært høyt. Nå går Miljødirektoratet ut med en klar melding til førerne: – Følg reglene.

Ingen tradisjon å følge

Kari Kveseth fra Miljødirektoratet

Seksjonssjef i Statens Naturoppsyn, Kari Kveseth.

Foto: Miljødirektoratet

Seksjonssjef i Statens Naturoppsyn, Kari Kveseth, mener for få er klar over reglene for ferdsel med vannskuter. Hun ønsker å informere førerne, slik at de bruker vannskuteren lovlydig.

– Det finnes et særegent regelverk for folk med vannskuter, og det er viktig å informere om dette slik at folk bruker skuteren lovlig, sier Kveseth.

I Norge er det ikke tradisjon for bruk av vannskuter, og mange har kun prøvd fartøyet på ferieturer til utlandet.

– Når du går fra å oppheve et forbud, kan det være lett å tro at det er fritt frem, sier seksjonssjefen.

Eget kart

Kartet viser hvor det er forbudt å kjøre vannskuter

Det røde viser forbudssonene utenfor kysten i Nordland. Et mer utdypende kart er å finne på Miljødirektoratets hjemmeside.

Foto: Miljødirektoratet

Miljødirektoratet har laget et kart som kan veilede folk som er usikre på regelverket. I verneområder er det totalforbud, og det samme gjelder i et heldekkende belte ut fra land på henholdsvis 400 meter i sjøen og 500 meter i ferskvann. Kartet viser forbudssonene, og er lett tilgjengelig på hjemmesidene til Miljødirektoratet.

– Jeg håper forhandlere som selger vannskutere opplyser om regelverket, slik at vannskutertrafikken får fortsette, forteller Kveseth.

I fjor var det flere eksempler på at folk kjørte uansvarlig, noe Miljødirektoratet håper endrer seg i år.

Økning i salget

I fjor ble leverandørenes lagre tømt før sommeren i det hele tatt hadde fått startet. I år har enda flere anskaffet seg vannskuter.

Vannskutere er hurtige og går lavere i vannet enn småbåter. De kan kjøres med hurtig akselerasjon, krappe vendinger og hopp. Dette byr på utfordringer for natur- og dyrelivet, og Miljødirektoratet håper sommerens skuterkjøring ikke går utover andre som også har tenkt å oppholde seg i sjøkanten.

– Verneområdene representerer sårbar og verdifull natur, og spesielt er det viktig å ta hensyn til fuglelivet. Vannskutere i høy fart, og bølger og støy som de forårsaker, kan også sjenere badende, padlere, surfere og andre grupper som driver friluftslivsaktiviteter.

Villmannskjøring på direktesendt TV

Sommeren 2011 sjokkerte en vannskuterfører tv-seerne under verdens lengste direktesending «Hurtigruten minutt for minutt», da han gang på gang krysset rett foran baugen på hurtigruteskipene «Nord-Norge» og «Trollfjord», ved innseilinga til Ørnes i Meløy.

Video Villmannskjøring med vannskuter

Villmannskjøring med vannskuter rett foran baugen på hurtigruteskipet Trollfjord i Meløy sommeren 2011.

Etter at politiet hadde studert TV-opptakene, besluttet Salten politidistrikt å starte etterforskning av føreren. Ikke lenge etter ble han sporet opp av politiet og fikk 10 000 kr i bot.