Hopp til innhold

– Importstopp vil skape sjokkbølger

– Dette er en veldig spesiell situasjon, som vi skape sjokkbølger både i det norske og russiske markedet, sier direktør Odd Lorentz Strøm i Nord-Norges største oppdrettsselskap.

Odd Strøm

– Russland stort sett er selvforsynt med landbruksprodukter, men har underdekning på sjømatsiden. Det betyr at den russiske forbruker også vil merke importstoppen, sier direktør Odd Lorentz Strøm i oppdrettsselskapet Nova Sea.

Foto: Beth Mørch Pettersen / NRK

– En importstopp vil ramme hardt og skape et kaos som både norske og russiske aktører må nøste opp i. Nye strukturer må bygges opp, sier direktør Odd Lorentz Strøm i oppdrettsselskapet Nova Sea på Lovund i Nordland.

Russland innfører et fullstendig importforbud for frukt, grønnsaker, kjøtt, fisk og melkeprodukter fra Norge, USA, EU, Australia og Canada. Forbudet trer i kraft umiddelbart og vil vare i ett år, ifølge statsministeren.

Importforbudet vil gå hardt ut over norske sjømatprodusenter. Men også russiske forbrukere.

Selvforsynt på landbruksvarer

– Russland stort sett er selvforsynt med landbruksprodukter, men har underdekning på sjømatsiden. Det betyr at den russiske forbruker også vil merke importstoppen dersom sjømatprodusentene ikke greier å skaffe nok sjømat fra andre markeder, sier Strøm til NRK.no.

Han frykter ikke at norske sjømatprodusenter skal miste grepet om det russiske markedet.

– Relasjonene mellom Russland og norsk sjømatnæring er veldig sterke. Den geografiske nærheten spiller også en viktig rolle. Vi klarer å få inn ferske produkter raskt. Jeg ser ikke for meg at Russland kan hente ferske laks fra Chile, det vil være frosne produkter, sier Strøm.

Laks, sild og makrell

Russland er det største og viktigste eksportmarkedet for norsk sjømat. Det er i hovedsak sild og makrell, men også laks og torsk, som eksporteres fra Norge til Russland, ifølge Nærings- og fiskeridepartementet.

Forbudet kommer som svar på landenes sanksjoner mot Russland på grunn av situasjonen i Ukraina. Forrige uke trappet EU opp sine sanksjoner. Blant annet stanset EU eksport av rør og utstyr til russiske oljeselskaper og all eksport av våpen på unionens våpenliste.

Fram til denne siste sanksjonsrunden, har EUs sanksjoner mot Russland kun rettet seg mot selskaper og enkeltpersoner som har vært involvert i Ukraina-konflikten.

– Ingen krisestemning

Ole Kristian Kjellbakk er direktør i oppdrettsselskapet Polar Quality som selger laks for produsenter i Salten. Russland står for 20 prosent av selskapets marked. I 2012 solgte selskapet 15.106 tonn laks til en verdi av 405 millioner kroner.

– Russland er en viktig kunde. Samtidig sitter vi nå på kontoret og diskuterer, men det er ingen krisestemning. Slik vi ser det er situasjonen verst for våre russiske kunder. At et markedet forsvinner gjør at andre markeder åpner seg, sier han til NRK.no.

– Må finne nye markeder

Russland er også et stort og viktig marked for pelagisk fisk. I fjor eksporterte Norge 98.000 tonn sild for 783 millioner kroner og 12 millioner tonn makrell for til sammen 250 millioner kroner.

– Det kvantumet som tidligere har gått ut på det russiske markedet, må vi nå finne andre markeder for. Det å skape nye markeder, tar tid. Det betyr at det kan bli problemer, både å få levert og solgt sild og makrell utover i sesongen, sier daglig leder Steinar Jonassen i Nordland Fylkes Fiskarlag.

Økte importen i juli

laks

Russland er det største og viktigste eksportmarkedet for norsk sjømat. Eksporten av norsk laks til Russland økte med 19 prosent i juli sammenlignet med samme måned i fjor.

Foto: Henning Bagger / Scanpix

I dag meldte nettstedet Nord 24 at eksporten av norsk laks til Russland økte med 19 prosent i juli sammenlignet med samme måned i fjor.

– Det viser at norsk sjømat fortsatt er viktig for de russiske importørene. Mange russiske sjømatimportører lever at norsk sjømat, sier kommunikasjonsdirektør Christian Chramer i Norges Sjømatråd til NRK.no.

Norges sjømatråd knytter den økte eksporten til lavere priser på norsk laks, og mener økningen viser at etterspørselen etter norsk laks fortsatt er stor og økende i Russland. I fjor eksporterte Norge laks verdt 4,2 milliarder kroner til Russland.

Norges Sjømatråd vil ikke spekulere i hva konsekvensene av russisk importforbud vil bli, men legger ikke skjul på at Russland er et viktig marked for norsk sjømat.

– Viktig marked

– Det har vært det viktigste markedet siden 2011, særlig for ørret og sild. Det store globale sjømatmarkedet er fleksibelt, og har vist evne til å absorbere endringer i markedsbildet relativt raskt. Men for produkter som ørret og sild er Russland et særlig viktig marked for Norge. Over 40 prosent av ørreteksporten går til det russiske markedet, sier Chramer.

Chramer legger heller ikke skjul på at det i mange år vært krevende å handle sjømat med Russland.

Kursfall på børsen

De russiske sanksjonene ga seg umiddelbart utslag på Oslo Børs. Marine Harvest gikk til topps på omsetningslisten, med et kursfall på over 8 prosent. SalMar ble også handlet mye og gikk ned 3,3 prosent.

Milliardimport

Av de rammede landene er det Ukraina Russland importerer mest mat fra. I 2013 importerte Russland matvarer til en verdi av 12,5 milliarder kroner fra Ukraina.

Etter Ukraina er det Tyskland, USA, Nederland, og Frankrike som rammes hardest av importforbudet.

Fra EU importerer Russland ost for 8,1 milliarder kroner, svinekjøtt for 8 milliarder kroner og alkohol for 5,6 milliarder kroner. Det importeres også mye epler, druer og annen mat fra EU til Russland.