Hopp til innhold

Fiskeselskapene stuper på børsen

Norske fiskeaksjer faller kraftig på Oslo Børs etter at Russland innfører importforbund av norsk laks. Hardest rammet er John Fredriksen-dominerte Marine Harvest.

john Fredriksen

Sjømatselskapet Marine Harvest rammes hardt av at Russland stanser all import av norsk laks. John Fredriksen eier 25 prosent av selskapet gjennom investeringsselskapet Geveran Trading.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Fiskeaksjene på Oslo Børs faller kraftig som en konsekvens av at Russland stanser all import av norsk laks umiddelbart og ett år frem i tid.

Allerede i går ble det kjent at Russland svarer på vestlige sanksjoner på grunn av Ukraina-krisen, med importrestriksjoner.

Hittil i år har norske bedrifter eksportert fisk til Russland for 3,3 milliarder kroner, ifølge Norges Sjømatråd.

Aksjene i John Fredriksen-dominerte Marine Harvest, er i fritt fall. Klokka 15.10 har aksjekursen falt mer enn 10 prosent sammenlignet med kursen ved børsåpning. Aksjonærene i sjømatselskapene på børsen har papirtap på flere milliarder.

– Vil ikke spekulere i konsekvensene for de ansatte

Kommunikasjonssjef Olav Helge Hjetland i Marine Harvest sier at situasjonen er uavklart. Han har foreløpig ingen kommentar til hva importstansen kan bety for arbeidsplassene i selskapet, som er verdens største.

– Vi følger situasjonen nøye, men vil ikke spekulere i hvilke konsekvenser dette eventuelt kan få for våre ansatte, sier han.

Kursen i Lerøy Seafoods faller over 7 prosent, Bakkafrost er ned nesten 7 prosent og Salmar faller i overkant av 8 prosent.

Russland utgjør nesten 10 prosent av norsk fiskeeksport

Russlands importforbud vil gjelde frukt, grønnsaker, kjøtt, fisk og melkeprodukter fra Norge, USA, EU, Australia og Canada.

I fjor eksporterte Norge laks verdt 4,2 milliarder kroner til Russland. Eksporten av norsk laks til Russland økte med 19 prosent i juli sammenlignet med samme måned i fjor.

For produkter som ørret og sild er Russland et særlig viktig marked for Norge. Over 40 prosent av ørreteksporten går til det russiske markedet.

Hittil i år er det eksportert norsk fisk for 37,6 milliarder kroner, i følge Norges Sjømatråd. Fisk for 3,3 milliarder kroner er hittil eksportert til Russland.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ