NRK Meny
Normal

Står uten barnehageplass: – Akkurat nå er vi rådville

Lise Mentzoni trenger barnehageplass til Oscar (5 måneder) fra nyttår, men havner på venteliste fordi sønnen er født på feil tid på året.

Lise Mentzoni, Sivert 2 år, og Oscar 5 mnd

Lisa Mentzoni med barna Sivert (2) og Oscar (5mnd). Oscar må foreløpig vente på barnehageplass

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

– Vi har fått beskjed om at vi står på venteliste. Han er født akkurat rundt nyttår, og vi er havnet bakerst i køen.

Tobarnsmoren Lise Mentzoni har med barna på konsert på torget i Bodø. Mens eldstesønn Sivert (2) har barnehageplass til vanlig, er det verre med lille Oscar som deler skjebne med rundt 80 andre barn i Bodø. De står på venteliste for barnehageplass for året 2014/2015.

Vi er ganske rådville. Vi frykter vi må jobbe mer turnus, og bytte på å være hjemme. Det er ekstremt tungvint, men vi må bare belage oss på at vi ikke får plass, sier Mentzoni til NRK.no.

Født på feil tid av året

Bodøkvinnen rammes av den statlige lovregelen som kun gir barn født før 1. september krav om plass under hovedopptaket i august. Barn født etter 1. september har ikke krav om plass før neste opptak året etter. Dermed risikerer man å vente opptil et år før man får ungen i barnehage.

– Dette er en helt håpløst umoderne ordning, sier Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Bodø, Ida Pinnerød.

Ida Pinnerød, ordførerkandidat for Bodø Arbeiderparti

Ida Pinnerød foran brakkeriggbarnehage på Tverlandet som skal legges ned.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

Hun må se sin egen borgerlig styrte kommune kutte kraftig i barnehagebudsjettene i år. To barnehager skal legges ned, og en utvida rett til barnehageplass som kommunen har lokket med tidligere, kalt bodøgarantien, er fjernet etter at Høyre overtok makta.

– Dette er en politikk som er i ei helt feil retning, og er veldig trasig for Bodø. Vi ønsker at folk skal komme seg raskt ut i arbeid etter permisjonen.

– Det gir et signal om at vi ikke lenger prioriterer å gi folk plass i barnehagen når de trenger det, forklarer Pinnerød, som også gir regjeringen skylden for utviklingen.

Ønsker to barnehageopptak

– I statsbudsjettet kuttet de vårt forslag om to barnehageopptak. Det syns jeg er et kraftig steg tilbake. Vi bør få på plass flere barnehageopptak i året, og på sikt ei rullerende ordning.

Det samme mener hun som må forsvare kuttene på vegne av de borgelige i Bodø kommune.

– Jeg ønsker at staten sier at vi skal ha to opptak i året, og så får vi pengene til det. Det mener jeg er den mest naturlige ordningen, sier Else Marie Torp (KrF)

Men Bodø er ikke de eneste som kutter i barnehagebudsjettene. Tall fra SSB viser at antall barnehager har gått ned med 409 de siste 5 årene, mens antall barn i barnehage har økt med over 25.000.

Jobber med ny ordning

På Stortinget mener ikke medlem i utdanningskomitéen, Kent Gudmundsen i Høyre, at to barnehageopptak nødvendigvis er løsningen på problemet.

– Vi er helt enige om at dagens modell er utgått på dato og umoderne, samtidig så var det mange usikkerhetsmomenter rundt hvordan det faktisk stod til i kommune-Norge at vi ikke ønsker å "hoppe" rett på ei ordning med to opptak slik den rød-grønne regjeringen la opp til, forklarer Gudmundsen til NRK.no

Han sier regjeringen jobber med en modell for å mer fleksible opptak, men kan ikke tidsfeste når ei ny ordning er på plass.

– Det vil naturligvis ta litt tid, og det vil neppe skje noe i år. Samtidig handler det også om at vi gjør kommunene robuste nok til å kunne tilby løpende opptak av barnehagebarn. Det er det mange Høyre-styrte kommuner som allerede gjør, sier han.

Hjemme i Bodø løser dette lite for Lise Mentzoni, som trenger plass til sin Oscar allerede om et halvt år.

– Det er ikke rart folk i dag nøye planlegger når man får barn. Vi som ikke gjorde det trekker nemlig taperloddet, sier hun.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Surfer Shannon Ainslie blir jaget av spekkhoggere som forveksler han med sel, skal vi tro forskerne.
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?