Hopp til innhold

Legens beste tips mot forkjølelse og influensa

Disse forholdsreglene bør du ta for å forbli sykdomsfri – og dette bør du gjøre dersom uhellet først er ute.

nyser

Nese og hender i denne posisjonen er et vanlig syn i vinterhalvåret. Folkehelseinstituttet regner med at influensaen når toppen i januar.

Foto: Helene Wille Lund / NRK

Influensasesongen henger over oss, og Folkehelseinstituttet forventer at utbruddet når toppen i januar.

– Vi er definitivt midt i utbruddet nå, og nærmer oss toppnivået sammenlignet med i fjor. Det forventes at vi når toppen i løpet av måneden, så vi vil nok se stigning også de neste ukene. Akkurat nå har vi middels influensaaktivitet, forteller Tone Bruun, overlege ved Folkehelseinstituttet.

– Det tar den tiden det tar

Mange vil komme seg forbi denne sykdomsperioden – og prøver ut forskjellige kjerringråd eller andre løsninger.

Lege Wasim Zahid, kjent fra blant annet TV-programmet Hva feiler det deg? på NRK1, avkrefter flere av mytene rundt hva man skal foreta seg i sykdomsperioden.

– Når det gjelder behandling av influensa og forkjølelse, er det ikke mye som hjelper. Det finnes ingen vaksine mot forkjølelse – det er et virus, og tar den tiden det tar, konstaterer Zahid.

Legen forteller at forkjølelse kan vare inntil en uke, og at den kjennetegnes av symptomer som rennende nese, sår hals, feber og lett hodepine.

– Symptomene er mer irriterende enn plagsomme. Influensaen er derimot mer alvorlig. Man kan kjenne på ledd- og muskelsmerter eller kvalme, og det kan gå opptil 14 dager før man er på beina igjen.

"Hva feiler det deg?" 2017

Wasim Zahid forteller hva som faktisk hjelper mot influensa.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Konjakk har ingen effekt

Folk på gatas beste tips var konjakk, akevitt, frisk luft og tran. Har dette noe for seg?

– Gjør det du føler at vil gjøre deg bedre. Noen vil si at de får en varm og deilig følelse i brystet ved å drikke konjakk eller brandy, som de kanskje opplever som lindrende. Men det har dessverre ingen effekt, ler han.

Zahid er klar på hva man heller bør gjøre dersom man først er rammet.

– Man skal ta det med ro. Faren med influensa er at det kan utvikle seg til å bli en betennelse. Da bør man oppsøke lege. Man kan ta febernedsettende ved behov, og dersom hosten er ille kan man få hostedempende medisin hos legen.

– Vask hendene!

Kan man gjøre noe for å korte ned sykdomstiden?

– Nei, dette er lindrende tiltak. De vil ikke korte ned tiden på forløpet – men kan få deg til å føle deg bedre mens det står på.

Legen påpeker at man heller bør forsøke å forebygge.

– Da er det viktigst med god håndhygiene. Mange nyser før de tar på håndtak eller håndhilser, og dette kan overføre smitte. Hvis man har vært ute bør man være oppmerksom på å vaske hender – og spesielt før en skal spise.

Wasim Zahid kan sees i TV-programmet Hva feiler det deg?, onsdager klokken 19:45 på NRK1.