Hopp til innhold

Sendte SMS til biler og kjøleskap – mange feilkilder i mobiltelling

Kommunene i Lofoten sendte ut 34.701 meldinger i håp om å nå mange utlendinger. Flere SMS-er havnet i kjøleskap, biler og fjernstyringssystemer for ovnen på hytta.

Melding fra Lofotrådet.

Denne SMS-en gikk ut til alt og alle som var i Lofoten på mandag. Biler, kjøleskap, ovner og mennesker.

Foto: MONTASJE / NRK

Det skapte kanskje et ørlite anfall av forvirring denne uka da ordfører Remi Solberg i Vestvågøy gikk ut med et tall som sa at det var nesten 6000 utenlandske mobiler i Lofoten .

SIM-korttelling sa også at 34.000 hyttefolk hadde reist til Hallingdal før helga.

Mange la «mobil» i samme åndedrag som «en person» – men slik er det altså ikke.

Leverandøren som eier systemet kommunene bruker, har hatt stor pågang fra flere som lurer på om tallene kan være riktige.

Foreløpig har de ikke kapasitet til å svare NRK på spørsmål om feilkilder, men mange kommuner har allerede vært i kontakt med dem.

Systemet plukker opp alle aktive sim-kort i området.

I Lofoten er de fleste overnattingsbedrifter på lavbluss: All opplevelsesaktivitet er opphørt og de turistene som kom før karantenebestemmelsene er på vei hjem.

Men ikke alle – og det var nettopp disse kommunene forsøkte å nå med ei fellesmelding.

Remi Solberg (Ap) er leder for Lofotrådet.

Remi Solberg er leder av Lofotrådet og sier at geografiske sms-meldinger er et fantastisk verktøy, men at det kan være store feilkilder i antallet enheter, og antall folk.

Foto: John Inge Johansen / NRK

– Vi ser nå at det er mange feilkilder, så tallene må tas med en stor klype salt, sier ordfører Remi Solberg.

Samtidig legger han til at dette systemet med geografisk utsending av SMS-er er et uvurderlig hjelpemiddel i den situasjonen som landet er i nå.

Volvo registrert som svenske

Feilkildene som de har fått opplyst om fra UMS-leverandøren handler om flere ting:

– Det er en del som for eksempel kjører Volvo i Lofoten, og dermed blir nok andelen svenske SIM-kort høyere enn det antall svensker som er i regionen, sier Solberg.

Bilen har, som så mange andre ting som skal gjøre livet lettere for folk, en kommunikasjon via data ut mot nett. Dette kalles «the internet of things», eller IoT. Totalt regner man med at det i 2020 skal være nesten 30 milliarder «ting» som snakker med internett.

For de fleste hytteeiere er det lavbluss på ovner og fyring mens man er hjemme.

Og det er nok lite som er deilig som å komme til ei varm hytte når man først skal dit.

Akkurat nå krever det at forbudet mot å dra til fritidsboligen oppheves, så det blir en stund til man kan ringe opp et nummer for å slå på ovnen i hytta.

I dag 20:44

Lofoten:Dear guest in Lofoten. Important message from local authorities: Please avoid any activity that causes risks. Emergency response and health care is under pressure due to coronavirus. Check information regarding quarantine by following this link: https://vagan.kommune.no/
aktuelt/korona-info.20093.aspx
Please consider breaking off your holiday. Til fastboende: Denne infoen er til turister, derfor engelsk. Mayors in the municipalites of Vågan, Vestvågøy, Flakstad and moskenes

Alltid på nett

Men ovnen din lytter hele tiden etter oppkall, og dermed står det kanskje et aktiv SIM-kort også der. I tillegg har mange smartkontakt med kjøleskap, hjemmesentraler og tyverialarmer.

De aller fleste «smart-home»-løsninger kommuniserer med trådløst nett seg imellom – og noen har et SIM-kort i tillegg.

For eksempel er NRKs journalister utstyrt med en sekk for å kunne sende levende bilder til TV.

En slik sekk inneholder fire SIM-kort alene.

Legg til et nettbrett, en mobilruter og en telefon, så øker tallet også der ganske raskt.

– Ikke så mange folk

Mandag kveld var NRK hos teknisk sentral i Vågan kommune som orienterte om at det var registrert 6000 utenlandske telefoner i Lofoten.

Det er altså ikke det samme som 6000 turister.

Hadde dét vært tilfelle, kunne reiselivet i regionen ha meldt om gode tider. Men slik er det altså ikke.

Informasjonssjef Rune Andreassen i Vestvågøy kommune kan fortelle at Lofotrådets utsending av denne fellesmeldingen kostet 62.462 kroner.

– Det ble sendt ut 40.460 meldinger og 5247 av dem feilet – de nådde aldri fram, sier Andreassen.

Han legger til at regnestykket på hvor mange turister det faktisk er, uansett blir komplisert.

– Tallene fra UMS-leverandøren vise at det er 303 tyske SIM-kort i Lofoten. Det betyr ikke at det er så mange turister. Det kan være tyskproduserte biler.

Utenlandske arbeidere

Om man trekker fra de norske abonnentene, er det nede i 4188 utenlandske simkort.

Mange er også i Lofoten i forbindelse med arbeid i fiskeindustrien og byggebransjen.

Teknisk sjef Svein Christiansen i Vågan er også klar på at en felles SMS bare i Vågan kommune vil slå inn fra basestasjonene i Lofoten til mange av dem som bor i Hadsel.

– Det er den eneste måten å nå alle på, og om vi nå skulle sende en beskjed til et kjøleskap så får nå det bare være. Det viktigste er nå bredt ut, sier Christensen.