Hopp til innhold

Kjøpesenter-brannen: – Forferdelig å bli tiltalt for noe man ikke har gjort

For to uker siden ble den siktede mannen i 20-årene tiltalt etter «mordbrann-paragrafen». Mannens forsvarer sier klienten fortsatt nekter straffskyld.

Brann på Hunstadsenteret
Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

I fjor sommer stod kjøpesenteret på Hunstad i Bodø i full fyr. Brannen varte i 20 timer og kjøpesenteret var så ødelagt at det måtte rives. Politiet mistenkte tidlig at brannen var påsatt, og etterforskningen med støtte fra Kripos viste at brannen startet to steder samtidig.

En mann i 20-årene som var ansatt i Jysk-butikken på senteret ble siktet i saken, men har hele tiden hevdet å ikke ha noen befatning med brannen. For to uker siden ble det tatt ut tiltale mot mannen, og tiltaltes advokat Hilde Guldbakke sier at klienten tar tiltalen svært tungt.

– Det er forferdelig trist, rett og slett grusomt. Det er en fæl situasjon, det skjønner jo alle, å bli tiltalt for noe man ikke har gjort.

Etter brannen ble tiltalte varetektsfengslet med brev- og besøksforbud i to uker, men ble senere løslatt i påvente av videre etterforskning.

Minst to års fengsel

Mannen er tiltalt etter den såkalte mordbrann-paragrafen, som har en strafferamme på minimum to år.

Den som volder ildebrann hvorved tap av menneskeliv eller utstrakt ødeleggelse av fremmed eiendom lett kan forårsakes, eller som medvirker hertil, straffes med fengsel fra 2 år inntil 21 år, men ikke under 5 år såfremt noen på grunn av forbrytelsen omkommer eller får betydelig skade på legeme eller helbred.

Straffeloven §148

Brannen startet raskt

Det var onsdag kveld 24. juni at brannen startet. Ansatte har forklart til politiet at brannen startet raskt og den ble ikke slukket før torsdag ettermiddag. Over 200 personer ble evakuert.

Politiet fryktet at mange av sporene kunne være borte ettersom brannen pågikk i over 20 timer før brannvesenet fikk kontroll. Temperaturene i lokalet mens brannen pågikk kan ha vært så høye som 500 grader.

Vitner har også forklart at det ble hørt en eksplosjon like før brannen brøt ut.

Hovedforhandlingene i saken starter til høsten.

Brannen på Hunstadsenteret utenfor Bodø startet onsdag kveld og blusset opp igjen torsdag morgen.