Hopp til innhold

Jysk-ansatt er tiltalt etter eksplosjonsartet brann på kjøpesenter

Brannen varte i 20 timer og kjøpesenteret var så ødelagt at det måtte rives. Nå er en mann i 20-årene, som også var ansatt ved senteret, tiltalt for å ha startet brannen.

Brann på Hunstadsenteret

Det var onsdag kveld 24. juni at brannen startet. Ansatte har forklart til politiet at brannen startet raskt og den ble ikke slukket før torsdag ettermiddag. Over 200 personer ble evakuert.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Det skriver Bodø Nu etter å ha fått tiltalen bekreftet av mannens forsvarer, Hilde Guldbakke.

Mannen i 20-årene er tiltalt etter straffelovens paragraf 148:

«Den som volder ildebrann hvorved tap av menneskeliv eller utstrakt ødeleggelse av fremmed eiendom lett kan forårsakes, eller som medvirker hertil, straffes med fengsel fra 2 år inntil 21 år, men ikke under 5 år såfremt noen på grunn av forbrytelsen omkommer eller får betydelig skade på legeme eller helbred».

Forsvarer Guldbakke vil ikke kommentere saken før hun har snakket nærmere med sin klient. Men hun bekrefter overfor NRK at han er kjent med tiltalen.

Mannen var ansatt på varehuset Jysk, hvor også brannen skal ha startet.

Brannen startet raskt

Det var onsdag kveld 24. juni at brannen startet. Ansatte har forklart til politiet at brannen startet raskt og den ble ikke slukket før torsdag ettermiddag. Over 200 personer ble evakuert.

Politiet fryktet at mange av sporene kunne være borte ettersom brannen pågikk i over 20 timer før brannvesenet fikk kontroll. Temperaturene i lokalet mens brannen pågikk kan ha vært så høye som 500 grader.

Vitner har også forklart at det ble hørt en eksplosjon like før brannen brøt ut.

Ble satt i varetekt

Mannen selv stilte seg uforstående da siktelsen var klar i juli i fjor. Han ble varetektsfengslet i to uker før han ble sluppet fri. Men politiet mente at mistanken var styrket.

Grunnen til den opprinnelige mistanken er blant annet at brannen skal ha startet to steder samtidig. Disse stedene lå også så langt fra hverandre at det ikke kunne være snakk om at ilden hadde spredt seg på en naturlig måte, skrev Bodø Nu.

Senteret ble revet

Skadene etter brannen på Hunstadsenteret var så store at eierne bestemte seg for å rive kjøpesenteret.

Ola Emil Heggset, en av eierne av senteret, anslo at mellom 80 og 90 prosent av bygningen hadde skader som følge av brannen.

Brann på Hunstadsenteret
Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK
Etter å ha jobbet hele natten med å slukke brannen i Hunstadsenteret i Bodø ble det en uvirkelig start på neste skift for røykdykker Tom Thuv i Salten Brann.

PUSTER LETTET UT: Anette Finseth Thuv, mannen Tom Thuv og barna Marie og August spiser kveldsmat og er glad de fikk flytte hjem.