Kripos bistår i brannetterforskning i Bodø

Politiet i Salten får bistand fra Kripos for å finne årsaken til storbrannen i kjøpesenteret Hunstadsenteret i Bodø forrige uke.

Hvorfor vitner hørte en eksplosjon like før brannen på Hunstadsenteret brøt ut, er én av tingene politiet ønsker å finne ut av når etterforskningen nå starter.

VIDEO: Mannskap fra blant annet politiet gikk fredag inn i bygningen.

Heidi Kløkstad

Påtaleleder Heidi Kløkstad i Salten politidistrikt.

Foto: Ola Helness / NRK

Fredag henvendte politiet i Bodø seg til Kripos med forespørsel om bistand i det tekniske arbeidet på brannstedet. Mandag bekrefter Kripos at de vil bistå i etterforskningen.

– Dette er et stort åsted som det er komplisert å jobbe i. Derfor har vi bedt om teknisk bistand fra Kripos for å finne årsaken til brannen på Hunstadsenteret. De har blant annet brannekspertise som de vil kunne bistå med, sier politiinspektør Heidi Kløkstad ved Salten politidistrikt til NRK.

Politiet skal i samråd med Kripos lage en arbeidsplan, som vil bli diskutert sammen med representanter fra Salten Brann, Det lokale elektrisitetstilsyn og politiet, forklarer hun.

– Det er disse som danner brannetterforskingsgruppa i Salten politidistrikt.

I gang med avhør

Politiinspektøren forteller at de i morgen tidlig vil starte opp arbeidet for å finne brannårsaken og svar på hvorfor brannen spredte seg slik den gjorde. Krimtekniker fra Kripos vil være på plass i Bodø onsdag 1. juli.

– Avhør av vitner er allerede godt i gang og vil fortsette i dagene framover. Disse avhørene vil blant annet bidra til å legge grunnlaget for de tekniske undersøkelsene som krimteknikerne skal gjøre, sier hun.

– Hva vet dere om årsaken så langt?

– Vi har ikke funnet ut årsaken enda, det er det altfor tidlig å si noe om. Det vi vet er at enkelte deler av området er mer nedbrent enn andre områder. Det vil vi ta med oss når vi nå skal jobbe videre for å finne brannårsaken.

Jobber bredt

Arne Hammer i Salten politidistrikt

Arne Hammer i Salten politidistrikt.

Foto: Knut Haarvik / NRK

Politiet har en vanskelig oppgave foran seg når etterforskninga etter brannen på Hundstadsenteret i Bodø nå starter.

En av tingene som politiet vil ha fokus på i dette arbeidet, er å finne årsak til eksplosjonen som flere vitner meldte om kort tid før brannen brøt ut. Fungerende politimester Arne Hammer i Salten politidistrikt fortalte i forrige uke at de ikke kan utelukke at brannen kan være påsatt.

– Det vi gjør i en sak som denne er at vi tenker veldig bredt. Vi har ikke laget oss noen hypotese, og jobber mot alle tenkelige scenarioer i denne saken, sa Hammer før helgen.

Pågikk i 20 timer

Et problem politiet kan stå overfor, er at mange av sporene bokstavelig talt kan være brent vekk. Brannen pågikk i over 20 timer før brannvesenet fikk kontroll.

Politiet har tidligere bedt publikum om tips i saken, på telefon 02800.

– Vi ønsker fortsatt tips. Folk kan ha sett noe uten at de selv er klar over det. Er man i tvil, så ta en telefon til oss, sier Kløkstad.