Jysk-ansatt mistenkt for storbrann blir løslatt

Mannen i 20-årene som er siktet for å ha startet brannen på Hunstadsenteret blir i morgen løslatt fra varetekt. Men politiet mener mistanken om at brannen er påsatt er styrket.

Brann på Hunstad utenfor Bodø

Brannvesenet kjempet mot røyk og flammer i 20 timer før brannen ved Hunstadsenteret i Bodø var slukket.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Det skriver Salten politidistrikt i en pressemelding torsdag.

Den siktede mannen, som er bosatt i Bodø og ansatt ved Jysk i Bodø, har siden 17. juli vært fengslet i to uker med full isolasjon og brev- og besøksforbud.

Politiadvokat Bjarte Walla i Salten politidistrikt

Politiadvokat Bjarte Walla.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

– Politiet har i løpet av den tiden siktede har vært varetektsfengslet fått foretatt det meste av den etterforsking og sikret de bevis som politiet fryktet siktede kunne påvirke. Det er ikke lenger behov for å holde han fengslet ut fra fare for forspillelse av bevis, sier politiadvokat Bjarte Walla.

– Ikke svekket mistanke

Politiet opprettholder siktelsen selv om mannen løslates fra varetekt.

– Den etterforskingen som er foretatt har etter politiets oppfatning ikke svekket mistanken mot ham, sier Walla.

Politiet har foretatt avhør av vitner i saken og andre ansatte ved Jysk i Bodø.

Brann på Hunstadsenteret
Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– Styrket mistanke om at brannen er påsatt

Kripos har bistått Salten politidistrikt med de tekniske undersøkelsene, og rapportene fra disse er ikke ennå klare. Men ut fra de foreløpige funnene mener politiet at etterforskingen har styrket politiets mistanke om at brannen er påsatt.

– Siktede er avhørt i går, men står fast ved sin tidligere forklaring om at han ikke står bak brannstiftelsen. Siktede benekter straffeskyld for forholdet, forteller politiadvokat Walla.

Brant i 20 timer

Det var onsdag kveld 24. juni at brannen startet. Ansatte har forklart til politiet at brannen startet raskt og den ble ikke slukket før torsdag ettermiddag. Over 200 personer ble evakuert som en følge av brannen.

Politiet fryktet at mange av sporene kunne være borte ettersom brannen pågikk i over 20 timer før brannvesenet fikk kontroll. Temperaturene i lokalet mens brannen pågikk kan ha vært så høye som 500 grader.

Vitner har også forklart at det ble hørt en eksplosjon like før brannen brøt ut.

Etterlyser vitne

I forbindelse med etterforskingen ønsker politiet å komme i kontakt med føreren av en lys personbil, som skal ha kjørt tom for bensin i krysset Hunstadringen og Mørkvedveien tirsdag 23. juni 2015, antakelig i timene før kl. 16.30. Føreren er beskrevet som en ung mann enten i slutten av tenårene eller i tjueårene, og skal snakke nordlandsdialekt.

– Føreren av denne bilen er å anse som vitne i saken, og vi presiserer at det ikke er grunn til å tro at denne bilføreren har hatt noe med selve brannen å gjøre.

Hvorfor vitner hørte en eksplosjon like før brannen på Hunstadsenteret brøt ut, er én av tingene politiet ønsker å finne ut av når etterforskningen nå starter.
Etter å ha jobbet hele natten med å slukke brannen i Hunstadsenteret i Bodø ble det en uvirkelig start på neste skift for røykdykker Tom Thuv i Salten Brann.
Brannen på Hunstadsenteret utenfor Bodø startet onsdag kveld og blusset opp igjen torsdag morgen.