NRK Meny
Normal

Hvalfangerne frustrerte over lave kvoter

Hvalfangstsesongen er i gang. Etter en god start håper næringa på høyere kvoter neste sesong.

Vågehval om bord i Brandsholmbøen

Årets jakt på vågehval er godt i gang. Så langt viser tall fra Norges Råfisklag at 128 dyr er tatt, mot 113 på samme tid i fjor. Her fra hvalskuta Brandsholmbøen fra 2014.

Foto: Barbro Andersen / NRK

Årets jakt på vågehval er godt i gang. Så langt viser tall fra Norges Råfisklag at 128 dyr er tatt, mot 113 på samme tid i fjor.

Men årets sesong begynte med frustrasjon for næringa, forteller Truls Solvik, leder i Småkvalfangerlaget:

– Kvotene som ble fastsatt for årets sesong ble latt lavere enn fangstratene både i 2015-sesongen og året før. Det gjorde at muligheten vi har for å kunne ekspandere og øke omsetningen er mindre denne sesongen, sier han til NRK.

– Stor etterspørsel

Og nettopp ekspandering er et ord hyppig brukt i næringa for tida. Ifølge Truls Soløy og Småkvalfangerlaget utvikle hvalfangsten seg i rett retning, med flere dyr tatt og stor etterspørsel etter kjøtt. Soløy mener framtida er lys.

– Men det er selvsagt vanskelig å bygge opp ei næring som har ligget så langt nede. Det har vært mye turbulens både blant hvalfangerne og dem som driver med omsetning. Vi har jobbet i flere år nå med å få til en bedre omsetning og øke salget av hvalkjøtt.

129 dyr skutt

Brandsholmbøen, vågehval

19 skuter har meldt seg på årets hvalfangst, mot 21 i fjor. Her fra sesongen 2014 om bord i skuta Brandsholmbøen.

Foto: Barbro Andersen / NRK

Den norske hvalfangstsesongen begynte 1. april og slutter 31. august. Tall fra Råfisklaget viser at 129 dyr er skutt til og med uke 20. 19 skuter har meldt seg på årets hvalfangst, mot 21 i fjor.

Men nye kvotebestemmelse gjør at flere av skutene fortsatt ligger til kai. I 2016 får hvalfangerne skyte 880 dyr, 400 færre enn i fjor.

– Fangsten foregår nå stort sett i de nordlige områdene rundt Bjørnøya og Spitsbergen. Langs kysten er det foreløpig ikke noe særlig aktivitet, sier Per Rolandsen ved Norges Råfisklag i Svolvær.

Fjoråret betegnes som en bra sesong, men 2014 var det beste siden 1993. Da ble 726 dyr tatt.

Rolandsen håper spesielt en faktor er tilstede for skutene som i år skal ta inn hvalen.

– Dersom været ikke er med oss blir fangsten deretter. Men vi må ikke miste troen. Vi er så vidt i gang , og vi skal ennå holde på en to-tre måneder til.