«Da har Odd Helge kommet og fortalt oss at han har en fisk som er så stor at han ikke får den opp hullet. Så nå er vi sju mann på tur oppover for å prøve og hjelpe han.»
Slik begynner videoen, som viser ei 6,5 kilo tung røye som skaper trøbbel, midt oppå Saltfjellet i Nordland.
– Det er klart vi er en lykkelig gjeng. Det har vi vært siden røya ble tatt, sier Odd Helge Kverneng, til NRK.
Det var torsdag i forrige uke at det nappet i snøret til Rana-mannen og røya beit på. Før den slapp og så beit på igjen.
– Jeg har fått stor fisk i området før, men dette er den største røya jeg noensinne har fått.
- Les også:
Sjumannsfiske
Kverneng har vært i området for å isfiske stort sett hvert år siden 1979. Men nå drar han sjelden til Saltfjellet. Og denne gangen hadde han rett og slett ikke utstyr som matchet fangsten.
– Jeg måtte fort få tak i en større bor. Det ble jo nærmest dramatisk, ler isfiskeren, som heldigvis fikk opp fisken ved hjelp av seks turkamerater.
– Hører til sjeldenhet
Man finner røya over hele landet, og en størrelse på to-tre kilo regnes som veldig stort. Ifølge Norges Jeger- og Fiskerforbund er røya man tar på isen ofte rundt 100–200 gram.
Fisken trives i kaldt vann og kalles derfor ofte «den nordlige landsdels fisk».
– 6,5 kilo er stort! Å ta en så stor røye på et fjellvann i nord er veldig stort, sier professor i fiskefysiologi ved UiT, Even Jørgensen.
Jørgensen sier man sjeldent hører om røyer på over seks kilo. Og hvis man gjør det, er det ofte fisk tatt om sommeren.
Ifølge oversikten over de offisielle sportsfiskerekordene for ferskvann, er røyerekorden på 8,285 kilo, tatt i Skogseidvannet i 2002.
- Les også:
Vanskelig å få på kroken
– Folk hører om kjempestore røyer som er tatt ved navngitte vann og så valfarter de dit. Og der blir man sittende. Det skal klaffe med så mye.
Ifølge Jørgensen er ikke røyas appetitt særlig stor om vinteren, og man må regne med å tilbringe mange timer på isen uten napp.
- Les også:
Værfast
Når NRK snakker med den glade fisker Kverneng, har han og turfølget sittet værfast på Saltfjellet i to dager. Hvor fisken er tatt, er selvfølgelig hemmelig.
– Det jeg kan si er at fisken er tatt på et vann på Saltfjellet. Det kan jeg bekrefte.
Nå skal den 6,5 kilo tunge Saltfjell-pluggen røykes før den fortæres. Odd Helge Kverneng har ett tips til den som vil prøve å kopiere bragden.
– De må bruke mange år, ha mye tålmodighet og masse flaks.