Hopp til innhold

Her svømmer Daniel med en kveite på 2,5 meter

Etter at svensken hadde målt og tatt bilder med den enorme kveita, slapp han den fri igjen. – Studier viser at de fleste kveitene overlever slike fang-og-slipp-situasjoner, sier forsker.

Svenske Daniel Jóhansson er fornøyd etter å ha fanget en kveite på over 200 kilo med fiskestang. Fisket fant sted utenfor Å i Lofoten.

Her svømmer Daniel Jóhansson sammen med kveita han fanget. Ifølge Jóhansson varte kampen mot kveita i over en halvtime før han fikk den opp til overflaten. Film: Johan Mikkelsen

– I begynnelsen trodde jeg at jeg satt fast i bunnen, men etter et tungt løft kjente jeg at noe bevegde seg der nede, sier fisketurist Daniel Jóhansson til sportsfiske-nettstedet Hooked.

Etter en halvtimes kamp klarte etterhvert Jóhansson å få kveita opp til overflaten. Der ble fisken målt, og målbåndet måtte rulles ut hele 246 centimeter. Redaktør i sportsfiskemagasinet, Endre Hopland, mener fangsten til den svenske turisten er den største «fang-og-slipp» noensinne.

Svensk kveitefisker

Daniel Jóhansson er svært fornøyd med helgens fangst i Lofoten. – Jeg skal holde føttene på jorden, lover han.

Foto: Johan Mikkelsen

– Dette er virkelig en enorm fisk. Det er den største kveiten noen gang som har blitt satt tilbake igjen etter fangst, sier Hopland.

Den svenske rekordfiskeren fikk ikke nok etter denne turen, og blir en uke til i Lofoten på jakt etter flere rekordfisker. Når han får spørsmål om de kommende fisketurene, forsøker han å dempe forventningene.

– Guiden sa han forventet en rekordsei fra meg i dag, men jeg skal holde føttene på jorden og være fornøyd. Det var en helt ny opplevelse å fiske en så stor fisk. Jeg har ikke fisket så mye i havet tidligere, forteller den svenske turisten.

– Tåler gjenfiske

I filmen over kan du se fisken bli målt i vannet før den settes tilbake. Ifølge Keno Ferter, forsker ved Havforskningsinstituttet, tåler slike kveiter å bli fanget flere ganger.

Keno Ferter

Keno Ferter ved Havforskningsinstituttet sier at kveitene tåler å bli fisket flere ganger, men at det er gjort lite forskning på dyrevelferden.

Foto: Kari Mette Skreslet / NRK

– En studie som nettopp ble publisert fra Universitetet i Tromsø viser at de fleste kveitene overlever slike fang-og-slipp-situasjoner. Konklusjonen i studien er at så lenge kveiten blir behandlet skånsomt, så er sjansen for overleveles ganske høy.

Han påpeker likevel at det er gjort lite forskning på dyrevelferden til dyrene som fanges. Ferter forteller at de nå har startet opp en studie for å se på nettopp dette.

– Jeg har begynt på en studie hvor jeg ser på fysiologiske effekter, og om kveita blir stresset, eller utsettes for andre påkjenninger. Vi må se mer på dette med fang og slipp, mener han.

Restriksjoner på fiske

Kathrine Michalsen ved Havforskningsinstituttet sier at kveita ikke beveger seg så mye fra sitt naturlige habitat, og ber folk være bevisst på at bestanden er lavere i Sør-Norge.

– Selv om det er mye kveite i nord, ser man sjelden at fisken trekker sørover. Vi har ikke tall på hvor stor den norske bestanden av kveite er, men vi har reguleringer på maskevidde og når den kan fiskes. Er kveita under 80 centimeter er du pliktig til å sette den ut uansett, enten den er død eller levende, forteller hun