Har fått inn 80 tips om savnet nederlender: – En omfattende etterforskning

Politiet har fått inn 80 tips om nederlenderen Arjan Kamphuis (47), men har ikke greid å verifisere noen av tipsene. Siste sikre observasjon av Kamphuis er i Bodø 20. august.

Lensmann Robin Johnsen med kajakken til savnede Arjen Kamphuis

Lensmann i Fauske, Robin Johnsen, ved kajakken som politiet mener tilhører savnede Arjen Kamphuis.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

– Det er mange spørsmål vi ikke har svar på. Vi har 80 ulike tips vi skal ettergå, så det er en omfattende etterforskning, sier politiinspektør Bjarte Walla i Nordland politidistrikt til NTB.

Politiet mangler sikre og bekreftede observasjoner av Arjen Kamphuis, som snart har vært savnet i en måned. Både nederlandsk politi og Kripos bistår lokalt politi i søket. I løpet av helga skal også Kystvakten bistå i søk lengst inne i Skjerstadfjorden. Tirsdag kveld fant en fritidsfisker en kajakk av samme typen som den savnede nederlenderen kjøpte like før han dro til Norge.

Politiinspektør Bjarte Walla

Bjarte Walla i Nordland politidistrikt sier at de har mange tips, men få bekreftede observasjoner.

Foto: Ole-Fredrik Lambertsen / NRK

– Vi kan med sikkerhet si at denne gjenstanden tilhører savnede Arjen Kamphuis, sa politiinspektør Walla til NRK, onsdag.

Nederlenderen skulle reise fra Nordland med tog til Trondheim og deretter fly hjem til Amsterdam 22. august, men han benyttet aldri denne flybilletten. Ingen har sett den savnede 47-åringen siden 20. august, da han sjekket ut av et hotell i Bodø. Ifølge politiinspektøren har politiet grunn til å tro at Kamphuis har tatt toget fra Bodø til Rognan.

Politiet jobber ut fra tre teorier om hva som kan ha skjedd med Kamphuis:

Observert i Danmark – mobilsignal i Stavanger

– Vi har et tips om en observasjon i Danmark litt ut i september. Vi samarbeider med dansk politi om dette, men det er helt umulig å si noe om sikkerheten i disse tipsene, sier Walla til NTB.

Arjen Kamphuis savnet

Savnede Arjen Kamphuis.

Foto: @ncilla/twitter / skjermdump

Politiet har tidligere også bekreftet at de har registrert mobilsignal fra Kamphuis' telefon i Stavanger-området den 30. august – ti dager etter at han sist ble observert i Bodø. Ifølge Walla er fortsatt dette et aktuelt spor å etterforske.

– Vi holder alle muligheter åpne.

– WikiLeaks-tilknytning påvirker ikke

Kamphuis er sikkerhetskonsulent og har blant annet vært tilknyttet varslernettstedet

Skjermdump av Arjen Kamphuis

Skjermdump fra WikiLeaks' Twitter-konto, hvor de har etterlyst Kamphuis.

Foto: Skjermdump/@wikileaks / twitter

WikiLeaks. Han er også medarbeider av Wikileaks-grunnlegger Julian Assange, og varslernettstedet har etterlyst nederlenderen på sin Twitter-konto.

– Hans beskrevne tilknytning til WikiLeaks har ikke noe innvirkning på jobben politiet gjør. Vi etterforsker denne på lik linje med andre savnetsaker, sier politiinspektøren.