Hopp til innhold

Han mener en milepæl er nådd, men at det er synd det fremdeles kommer trusler om vold

– En milepæl, sier Karl Edvard Urheim om politiets beklagelse under dagens pressekonferanse om Tysfjord-sakene. Han mener det er en viktig erkjennelse, men fremdeles får ofre i sakene trusler om vold og represalier.

Karl Edvard Urheim

Karl Edvard Urheim er sliten etter en lang reise for å fjerne bladene fra munnen om overgrepene i Tysfjord.

Foto: Vilde Bratland Erikstad / NRK

Under dagens pressekonferanse i Tysfjord kom politiet med en beklagelse fra politimester Tone Vangen.

– Det vil jeg på vegne av politiet få beklage på sterkeste, sa politimester Tone Vangen i Nordland politidistrikt og refererte til at politiet ikke gjorde en god nok jobb frem til juni 2016.

Karl Edvard «Kalle» Urheim er en av de mange som har kjent overgrepene på kroppen, og tror han snakker for flere når han sier:

– Jeg har lyst til å svare på denne måten, man blir både trist og glad, det er både vondt og godt. Man har på en måte kommet til en milepæl i Tysfjord-saken, men jeg er utrolig sliten, og det tror jeg det er mange som er veldig slitne.

Urheim har flere ganger tidligere uttalt seg til NRK, blant annet da han oppfordret statsministeren om å hjelpe Tysfjord.

Han sier han har kjent på at det har vært en belastning å vente på resultatet av det politiet har kommet frem til, men han synes det er gledelig at det reises tiltale mot flere.

– Viktig at unnskyldningen kommer

Urheim sier videre at politiet gjør et godt, seriøst og tillitvekkende arbeid, noe også politimesteren poengterte viktigheten av når hun sa at politiets ønske er at publikum skal ha tillit til politiet.

– Det er viktig at unnskyldningen kommer, og den kommer til alle ofre. Det tror jeg gjør godt for de aller fleste. Det kan være både vondt og provoserende for andre at man kommer nå og sier unnskyld. Jeg vet at både jeg selv og andre har opplevd politiet som dårlige på dette området tidligere.

Han peker på viktigheten av at alle de involverte partene har en ydmykhet og en erkjennelse av at man kunne ha gjort ting bedre.

– Det tror jeg er en viktig erkjennelse for å kunne gå videre, sier han.

– Fremdeles trusler om vold for ofre som ikke holder kjeft

Selv i lyset av det Urheim omtaler som en milepæl har han et hjertesukk i at det fremdeles kommer trusler om vold og represalier.

– Det er det fortsatt eksempler på som kommer for at ofre i holder kjeft. Det er uhyrlig og uakseptabelt. Det kommer fremdeles slike historier. Den meldingen vi har til de som driver med sånt, er at de bare skal vite at kampen for åpenhet og frihet kommer til å fortsette.

Han tror ikke truslene virker inn, ingen blir skremt, selv om det kan være ubehagelig.

– Midt oppi alt dette føler jeg meg også stolt, på vegne av meg selv og alle andre ofre i denne saken. Det at vi har stått frem gjør at vi har vært med på å endre samfunnet.