Ber statsministeren hjelpe Tysfjord: – Dette er et nasjonalt ansvar

– Vi trenger førstehjelp. Overgrepssaken i Tysfjord er et nasjonalt ansvar, sier Karl Edvard Urheim, som selv opplevde overgrep store deler av barndommen. Nå skriver han brev til Erna Solberg i håp om hjelp

Karl Edvard Urheim

BER ERNA OM HJELP: – Tysfjord kommune er handlingslammet. Vi trenger hjelp, sier Karl Edvard Urheim, som har skrevet brev til statsministeren.

Foto: Vilde Bratland Erikstad / NRK

– Tysfjord-saken har fått et så stort omfang at det ikke lenger er en lokalsak. Tysfjord kommune er handlingslammet, og vi trenger hjelp utenfra. Vi som har vært utsatt for overgrep har blitt overlatt til oss selv. Vi får mer og mer følelsen av å være foreldreløse barn, sier Urheim, som nå har skrevet brev til statsminister Erna Solheim.

– Jeg ber statsministeren gripe inn. Saken øker jo i omfang fra måned til måned, sier Urheim.

I fjor sommer var den samiske artisten en av flere som stod fram i VG og fortalte om en lang rekke seksuelle overgrep over flere tiår i det lulesamiske miljøet i Tysfjord.

Etterforsker 120 saker

Drag sentrum i Tysfjord

Torsdag ble det kjent at politiet i Nordland etterforsker nå 120 saker om seksuelle overgrep i Tysfjord kommune.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

Torsdag ble det kjent at politiet i Nordland etterforsker nå 120 saker om seksuelle overgrep i Tysfjord kommune. Flere enn 70 fornærmede er registrert, de aller fleste var jenter mellom 7 og 16 år overgrepene skal ha funnet sted. Til nå er 80 personer mistenkt i saken, og politiet tror at tallene kommer til å stige.

Fra tidligere er det kjent at flere av overgrepene er knyttet til det lulesamiske miljøet og til den læstadianske menigheten i kommunen.

Har anmeldt kommunen

I april anmeldte Karl Edvard Urheim hjemkommunen ved ordfører Tor Asgeir Johansen (Ap) for brudd på straffelovens bestemmelser om avvergingsplikten.

– Ofrene får ikke hjelp. Dette er et nytt overgrep. Ingen fra kommunen har ringt ofrene og spurt dem hva de trenger.

Fredag møtte Urheim ordføreren til debatt i Dagsnytt 18. Her tok han et oppgjør mot det han kaller total handlingslammelse fra kommunen.

– De gjemmer seg på kontorene sine. De vegrer seg for å reise ut, sier Urheim.

– Avhengig av at folk melder fra

Tor Asgeir Johansen

– Kommunen gjør det som står i vår makt og ut fra de ressursene vi har for å kunne hjelpe de som har behov for det, sier Tysfjord-ordfører Tor Asgeir Johansen

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Ordfører Tor Asgeir Johansen mener kommunen har lagt ned en betydelig innsats for å hjelpe dem som forteller om overgrep, men understreker samtidig at Tysfjord er en liten kommune med begrensede ressurser.

Krisetelefonen som ble opprettet i kjølvannet av VG-saken i fjor ble etter hvert lagt ned fordi ingen benyttet seg av dem.

– Vi kan ikke endre fortiden, men vi har vi skjerpet fokus på barnevern, meldeplikt og skole. Alle som henvender seg til Tysfjord kommune skal få hjelp, men vi er avhengig av å få meldinger.

På spørsmål om ikke kommunen kunne drevet mer oppsøkende virksomhet svarer Johansen:

– Jo det kunne vi nok. Når man ser ting i ettertid, kan man spørre om vi er god nok.

​Statssekretær Marianne Groth (H) ved Statsministerens kontor bekrefter overfor NRK at brevet fra Urheim er mottatt, og lover svar fra statsministeren.