Hopp til innhold

Frp stuper på fersk måling – samtidig krangles det om flyplass

Fremskrittspartiet ligger an til å gjøre sitt dårligste valg i Nordland på 28 år. Samtidig krangles det internt i partiet om flyplassen i Rana.

Dagfinn Olsen, Nordland Frp.

Ifølge målingen miste Frp i Nordland andremandatet. Dagfinn Olsen er ikke bekymret for makker Hanne Dyveke Søttar. – Hvis hun ikke kommer inn, har vi fått fasiten. Men inntil den tid jobber vi iherdig, sier storingskandidaten.

Foto: Synnøve Sundby Fallmyr / NRK

Fremskrittspartiet fløy høyt da skolevalget ga partiet 7,5 prosentpoeng økning fra 2017 i Nordland.

Men NRKs siste supermåling viser at partiet gjør det alt annet enn bra i nord, få dager før valget.

Frp går tilbake 3,2 prosentpoeng siden sist måling i august 2021. Frp får 10 prosent på målingen. Så dårlig har ikke partiet gjort det siden 1993.

Meningsmåling september 2021 for Nordland

Endring sammenlignet med august 2021
Graf med oppslutning per parti
R: 6.7% (endring: +0.1
SV: 8.6% (endring: +1.2
AP: 26.9% (endring: +3.2
SP: 19.2% (endring: -6.3
MDG: 3.6% (endring: +2.2
KRF: 2.2% (endring: +0.5
V: 2.8% (endring: +0.2
H: 17.6% (endring: +3.0
FRP: 10.0% (endring: -3.2
Andre partier: 2.3%
Utført av Norstat 31. august–4. september600 svar
Les mer om NRKs meningsmålinger

Om dette hadde vært resultatet på mandag, betyr det at partiet mister en plass på Stortinget, sammenlignet med forrige valg.

Stortingskandidat Dagfinn Olsen i Nordland Frp er ikke fornøyd med tallene. Og tviler på at målingen vil gjenspeiles i valgresultatet.

– Jeg tror ikke NRK treffer planken her. Meningsmålingene vingler veldig. I VG får Frp 15,7 prosent i Nordland. Det samme opplevde vi i 2017. Meningsmålingene var ikke på vår side, men valgresultatet ble likevel bra.

Heller ikke lokallagene er fornøyd med 10 prosent.

– Det er et veldig lavt tall. Med tanke på at det er et stortingsvalg er det for dårlig, sier Asle Lyngøy, som er lokal Frp-leder i helgelandskommunen Lurøy.

Mandatfordeling september 2021 for Nordland

Endring sammenlignet med nåværende Storting
Mandatfordeling per parti
AP: 2 mandater, endring 0
SP: 2 mandater, endring 0
H: 2 mandater, endring 0
SV: 1 mandat, endring +1
FRP: 1 mandat, endring -1
R: 0 mandater, endring 0
MDG: 0 mandater, endring 0
KRF: 0 mandater, endring 0
V: 0 mandater, endring 0
Utført av Norstat 31. august–4. september600 svar

I tillegg til direktemandatene blir det valgt inn et utjevningsmandat fra Nordland. Dersom denne målingen var valgresultatet ville utjevningsmandatet i Nordland gått til Rødt

Les mer om NRKs meningsmålinger

Krangling og maktkamp

Og nettopp på Helgeland har det vært bråk og uro i Fremskrittspartiet.

I august ble mangeårig leder i Rana Frp, Allan Johansen, kastet ut av eget parti etter å ha aktivt oppfordret velgere til å ikke stemme på Frp.

Allan Johansen, kommunestyrerepresentant Rana

– Vi har et fylkeslag som er ganske splittet på midten i Nordland, sier mangeårig leder i Rana Frp, Allan Johansen, som nå er ekskludert fra partiet.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Bakgrunnen var at Johansen ikke har tillit til de to kandidatene som topper lista i Nordland: Dagfinn Olsen og Hanne Dyveke Søttar, som Johansen mener har vært imot etablering av storflyplass og nytt akuttsykehus i Mo i Rana.

Allan Johansen sier han godt kan skjønne at partiet faller på meningsmålingen.

– Det er egentlig ikke noe å bli forbauset over. Det er ikke bare her i Rana vi er misfornøyde med Nordland Frp. Jeg har fått telefoner fra mange steder i Nordland.

I dag refererer lokalavisen Rana Blad et dokument der går det fram at fylkesstyret i partiet ikke ville at det skulle bevilges mer penger til flyplassprosjektet i Rana.

Lyngøy i nabokommunen Lurøy beklager konflikten som har oppstått. Samtidig har han forståelse for argumentene.

– Jeg har stor respekt for Allan Johansen, også det han har gjort i denne saken. Det som kommer fram i Rana Blad hører ikke hjemme noe sted, og er heller ikke forankret i lokallagene. Det blir feil å lage en kamp av noe som er vedtatt for lenge siden, for så å prøve å snu det i fjortende time.

Listetopp Dagfinn Olsen vil ikke kommentere avisoppslaget i Rana Blad. Han sier til NRK at han vil fokusere fullt på valgkampen i dagene framover.

Også uro i nordfylket

Det er ikke bare i sørfylket det er uro. Også i nordfylket murres det. Det forteller Halvar Rønneberg, som er lokallagsleder i Frp i Andøy.

Han er ikke overrasket over resultatet på NRKs supermåling.

– Når valgresultatet kommer, vil den jobben partiet har gjort sentralt medføre at vi taper i Nordland.

Rønneberg nevner flere saker som er viktig for nordfylket, men som han mener partiet ikke har greid å snu.

– Som Andøya flystasjon, politireformen og veistandard. Vi har tapt på en del av de sakene vi har advart mot. Så får vi sånne dumme saker som i Oslo med Tybring-Gjedde og den tusenlappen, som aldri skulle skjedd, sier Rønneberg.

Halvar Rønneberg

Halvar Rønneberg, lokallagsleder i Frp i Andøy kommune.

Men også fylkespartiet og ledelsen der må også ta en del av ansvaret, mener han.

– Vi har følt at vi mangler støtte fra fylkespartiet i saker som gjelder opplevelsessenteret The Whale og Andøya Space. Nominasjonskampen hvor Kjell-Børge Freiberg tapte, har også påvirket regionen. Vi mistet en som hadde bred erfaring og gode egenskaper.

Også lokallagsleder Espen Thorvaldsen i Vågan nevner også nominasjonskampen.

– Men jeg tror det handler mer om de store politiske linjene enn intern krangling. I denne valgkampen har Senterpartiet stjålet Frps klær, og gjort seg til talspersoner mot avgiftspolitikken. Så får valgresultatet vise om det er snakk om Keiserens nye klær, sier han.