Hopp til innhold

Fra Hollywood-innspilling til Arctic Race

Hotellkapasiteten i Mo i Rana er sprengt i forbindelse med Arctic Race. Det Hollywood-aktuelle hotellskipet Edda Fides legger ruten innom Mo for å lette på trykket.

Innspilling av filmen Downsizing

Edda Fides har vært i Lofoten og Vesterålen i flere dager i forbindelse med innspillingen av «Downsizing». Nå løser de floken med mangelen på hotellrom i Mo i Rana. Daglig leder for skipet mener det kan bli aktuelt med flere filminnspillinger.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

De siste dagene har hotellskipet Edda Fides vært base for produksjonen til den kommende Hollywood-filmen «Downsizing» med Matt Damon og Christoph Waltz på rollelisten. Etter endt oppdrag i kveld setter skipet kursen sørover til Mo i Rana, hvor hotellkapasiteten er helt sprengt etter at Arctic Race meldte sin ankomst.

Håvard Volden

Hotelldirektør Håvard Volden hos Hotell Helma mener skipet reddet booking-krisen i Mo.

Foto: Clarion Collection Hotel Helma

– Vi var nærme fullbooket allerede før Arctic Race, og har måttet avbestille flere turistbusser for å få plass til rytterne. Busselskapene forstod at vi ønsker å prioritere Arctic Race og rytterne, så flere av de drar til Sverige i stedet, forteller Håvard Volden hos Hotell Helma.

Det var likevel ikke nok for å løse mangelen på hotellrom i Mo. Først når Hotell Helma kom i kontakt med Edda Fides fikk Arctic Race-byen løst kapasitetsfloken. Hotellet har bestilt et stort antall lugarer på skipet og oppretter egen resepsjon ombord for å fasilitere gjestene.

(saken fortsetter under bildet)

Edda Fides med Grace

Her ligger Edda Fides til kai i Svolvær i forbindelse med innspillingen av «Downsizing». Foran ligger MS Grace, hvor deler av innspillingen har foregått.

Foto: Markus Thonhaugen / NRK

Ser mot Hollywood

En presset oljenæring gjør at skipet, som tidligere har fungert som hotellskip for oljenæringen, har måttet finne alternative oppdrag.

– Vi må snu oss når markedet forsvinner, forteller daglig leder i Edda Accommodation, Johan Rokstad.

Johan Rokstad

Daglig leder i Edda Accomodation, Johan Rokstad, forteller at samarbeidet med Hollywood har vært svært interessant.

Foto: Østensjø Rederi

Skipet på over 130 meter vil synes godt i havna i Mo når det ankommer torsdag. Rokstad sier at de er glad for å kunne hjelpe til med overbookingen i Rana, men at de ikke ser for seg å prioritere slike oppdrag fremover.

– Det er ikke nok volum i slike oppdrag til at vi kan seile avgårde for dem, men nå seiler skipet forbi, så da passet det bra, forteller han.

På spørsmål om det kan bli aktuelt å bidra i flere filmprosjekter, forteller Rokstad at samarbeidet med de amerikanske filmselskapene i Hollywood har vært svært interessant.

– De spiller jo inn filmer over hele verden, og tilbakemeldingene vi har fått er at de er overrasket over mulighetene vi har. Tidligere har de brukt passasjerskip til slike oppdrag, men vi har både kraner, åpent dekk og helikopterdekk ombord, forteller han.

Steinar Jøraandstad

Location Manager for «Downsizing» i Nordland sier skipet var en viktig ressurs i forbindelse med innspillingen.

Foto: Markus Thonhaugen / NRK

– Løste floken

Rokstad ser derfor ikke bort fra at det kan bli aktuelt å bidra til flere filmproduksjoner for hotellskipet. Ifølge location manager for «Downsizing» i Nordland, Steinar Jøraandstad, har flere av representantene fra Hollywood fått med seg hva skipet fra oljenæringen kan bidra med.

– Det løste hele floken vår. Den verktøykassen det fartøyet er, var det vi trengte for å løse de komplekse maritime operasjonene som denne innspillingen var. Representantene fra Paramount har fått øynene opp for dette skipet, forteller Jøraandstad.

Arctic Race

Arctic Race går av stabelen fra Fauske torsdag 11. august. Dagen etter går turen til Mo i Rana og den 198 kilometer lange etappen til Sandnessjøen.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix