Hopp til innhold

Hollywood-innspilling har utløst bitter kommunekrangel

Vesterålinger er opprørte etter at mediene har påstått at filminnspillingen har startet «i Trollfjorden i Lofoten». – Trollfjorden tilhører Vesterålen, raser vesterålingene.

Sosiale medier om Trollfjorden

Selv når det er vindstille kan det blusse opp til storm i Trollfjorden når Lofotinger og Vesterålinger diskuterer hvem som har krav på fjordarmen.

Foto: TOMASZ FURMANEK / Faksimile

Innspillingen av den kommende storfilmen «Downsizing» har fått mye oppmerksomhet etter at Matt Damon, Christoph Waltz og de andre stjernene ankom Svolvær i Lofoten. Innspillingen foregår derimot ikke i Svolvær, men i en geografisk omstridt fjord – Trollfjorden.

​Den spektakulære Trollfjorden ligger på Austvågøy i det såkalte Lofot-arkipelagoet. Men bygdene nord på Austvågøy har alltid soknet nordover mot Vesterålen og er en del av Hadsel kommune – som tilhører Vesterålen.

I Vesterålen er de svært misfornøyd med mediene som skriver at innspillingen har startet i «Trollfjorden i Lofoten». Reiselivssjef Roy Odd Schøyen i Vesterålen er tydelig på hvem som er rettmessig eier.

Roy Odd Schøyen, reiselivssjef i Vesterålen

Reiselivssjef Roy Odd Schøyenhttp://polopoly/polopoly/images/icons/center.gif i Vesterålen mener Trollfjorden udiskutabelt tilhører Vesterålen.

Foto: Kari Skeie

– Den delen av Austvågøy hvor Trollfjorden ligger, er i Vesterålen. Så enkelt er det. Det blir helt galt å mene noe annet, sier reiselivssjefen.

– Villfarelse

Den oppfatningen deler ikke Lofotposten. I en kommentar retter de kraftig skyts mot vesterålinger som mener Trollfjorden tilhører dem:

«De som er i den villfarelse at Trollfjorden ligger i Vesterålen, må samtidig kunne argumentere for at Falklandsøyene utenfor Argentina ikke ligger i Sør-Amerika, men i Europa. Storbritannias suverenitet over Falklandsøyene siden 1833 er omstridt, men den geografiske plasseringen av Falklandsøyene hersker der ingen tvil om.»

Trollfjorden i Nordland 2

HACKET WIKIPEDIA: «Enkelte fjotter fra Hadsel har i en årrekke forsøkt å argumentere med at Trollfjorden ligger i Hadsel», står det å lese på Wikipedia i dag.

Gullik Maas Pedersen fra Lofoten står bak kommentaren i Lofotposten, og sier til NRK at dette er som en diskusjon om høna og egget, bortsatt fra at her er det ingen tvil om hvem som kom først.

Trollfjorden i Vesterålen

Varaordfører Kurt Jenssen i Hadsel kommune mener derimot det er udiskutabelt at Trollfjorden ligger i Vesterålen.

Kurt Jenssen i Hadsel kommune

Varaordfører Kurt Jenssen i Hadsel kommune sier at Trollfjorden tilhører Vesterålen.

Foto: Ole Dalen / NRK

– Austvågøya tilhører Lofoten, men det er helt klart at Trollfjorden ligger i Hadsel kommune, og Hadsel er en del av Vesterålen. Den eneste måten Vågan kommune kan få tilbake Trollfjorden er gjennom en kommunesammenslåing, og da er det likevel ikke sikkert at navnet på den kommunen blir Vågan, sier han.

– Ingen fasitsvar

Ifølge samfunnsgeograf Sindre Sørhus er ikke «bygdekrangelen» i nord noe ukjent fenomen.

– Dette er en vanlig problemstilling over hele verden. Vi har Gibraltar og Falklandsøyene som vitterlig ligger i Spania og Sør-Amerika, men som administrativt tilhører Storbritannia. Jeg har selv stått på toppen av Albanias høyeste fjell Korab, som også er det høyeste fjellet i Makedonia. Her går landegrensen midt over fjelltoppen.

Han vil ikke stille som overdommer i det betente Trollfjord-spørsmålet.

– I disse sakene finnes det ingen fasitsvar. Og Falklandsøyene er et godt eksempel på at det ikke er særlig lurt å erklære krig for å vinne fram heller, humrer han.

Kranglefanter

Dette er ikke første gang det oppstår krangler mellom Lofoten og Vesterålen. Når skreifisket starter utenfor Lofoten og Vesterålen er det ikke uvanlig at mediene lager oppslag om «Lofotfisket». Det faller vesterålinger tungt for brystet, all den tid det ofte fiskes mer skrei i Vesterålen enn Lofoten.

Er du fortsatt usikker på hvem Trollfjorden tilhører? Se kart her:

Lofotenregionen_2

Her er Lofotøyene merket i rødt, og Vesterålregionen i grønt.

Kommunekart

Her er kommunegrensene til Vågan kommune i Lofoten og Hadsel kommune i Vesterålen.