Hopp til innhold

Fra Brønnøysund har han erobret hele landet

Brynjar Forbergskog har bygd opp Torghattenkonsernet til en av de største transport-aktørene i Norge.

Brynjar Forbergskog

Konsernsjefen i Torghatten ASA er i ferd med å gjennomføre nok et stort oppkjøp. Torghatten er nå Norges nest største selskap målt i antall passasjerer som transporteres innenlands.

Foto: Hildegunn Tjøsvoll / Avisa Nordland

BODØ: – Vi transporterer 65 millioner passasjer årlig med buss, ferger, hurtigbåter og fly i Norge. Det er bare NSB inkludert Nettbuss som transporterer flere innenlands, innleder konsernsjef Brynjar Forbergskog om Torghattenkonsernets aktivitet.

Nesten 10 milliarder

I Nord-Norge er de, med en omsetning som i 2016 nærmer seg 10 milliarder kroner, et av landsdelens aller største selskap uansett bransje.

Torghatten med hovedkontoret i Brønnøysund er også tungvekter nasjonalt. Nå senest etter at Sogn og Fjordane fylkeskommune ønsket å selge aksjene sine i Fjord1 – mest kjent som ett av landets største fergerederier og en av Vestlandets stoltheter i transportsektoren.

Salget forutsetter at myndighetene sier ja og at det ikke foreligger en forkjøpsrett for den andre storaksjonæren Havilafjord.

Hemmelig plan

I Brønnøysund holdt man lenge stilt med planene om at lille Torghatten Trafikkselskap skulle bli et av landets ledende transportkonsern. Man var tross alt bare et bitte lite selskap med ca. 150 ansatte.

– Men vi var spenstige den gang da vi la strategien. Nå er vi der. Det dokumenterer at strategi er viktig, og vi har fulgt den lojalt, fortsetter 57-åringen, som opprinnelig er fra Velfjord på Sør-Helgeland.

Han er gift og har to voksne barn.

Nominert igjen

De store milepælene for Torghatten kom med kjøpet av børsnoterte Fosen Trafikklag (1989), overtakelsen av 45 fartøy fra Hurtigruten (2008) og kjøpet av Widerøes (2012).

Også for to år siden var Forbergskog nominert til prisen årets nordlending. Den gang nettopp etter kjøpet av Widerøes.

6.500 ansatte

Antall ansatte i konsernet vil neste år passere 6.500 ansatte. Det inkluderer 1.400 nye etter overtakelsen av alle SAS sine ansatte på «ground handling» foruten Gardermoen.

Flåten består av i underkant av 100 fartøy, over 1.000 busser og 41 fly.

Konkurranseinstinkt

For Forbergskog er de ansatte nøkkelen for å holde trådene samlet i den nasjonale konsernvirksomheten.

Hovedkontoret er i Brønnøysund, eller sentralt midt i landet, som Forbergskog liker å si. Oppskriften er å la det ligge betydelig ansvar og myndighet ute i alle datterselskapene, fra Alta i nord til Mandal i sør.

At han selv holder det gående, skyldes ifølge ham selv et betydelig konkurranseinstinkt.

– Og jeg har ikke tenkt å gi meg ennå, slår han ettertrykkelig fast om hva han vil med Torghatten.

Trykk her for å stemme. Du kan også stemme via SMS. Send tekstmelding med kodeord ANnordlending og kandidatnummer til 2005. Stemmer du ved bruk av SMS koster det kr. 3,- per stemme.