Hopp til innhold

Flere får trolig skabb: – En intens kløe jeg ikke har opplevd før

Det er meldt om flere utbrudd av skabb i Norge de siste årene, ifølge Folkehelseinstituttet. Lege Ebbe Grønvold fikk selv skabb for noen år siden, og sier det er vanligere enn hva man tror.

Ung kvinne med sykdommen skabb på ryggen

Slik kan huden se ut etter å ha blitt smittet med skabbmidd. På bildet ser du ei ung kvinne med utslett etter skabb på ryggen.

Foto: Science Photo Library

Skabb, sykdommen som mange forbinder med skam og dårlig hygiene, har hatt en betydelig nedgang i Norge siden slutten av 1970-tallet. Men parasittsykdommen hvor typiske kjennetegn er intens kløe i huden, ser nå ut til å øke igjen.

En spedalsk myte

– Folk tenker ofte at det er bundet opp med noe seksuelt, men det er ikke nødvendigvis det. Skabb er ganske utbredt på steder som ferger og hotell. Folk som reiser mye, eldre med tørr hud og unge mennesker er mest utsatt for å bli smittet, sier lege Ebbe Grønvold.

Ebbe Grønvold

FIKK SKABB: Lege Ebbe Grønvold ble sannsynligvis smittet av en pasient og fikk skabb for noen år siden. Han mener det er viktig at folk følger med på utslett, og ikke avfeier at det kan være skabb.

Foto: Privat

Som regel blir man smittet av skabb gjennom nær hudkontakt over lengre tid, men du kan også bli smittet etter å ha vært i kontakt med møbler eller laken.

– Det er en gammel myte at det er forbundet med at man har vært på lugubre steder, mister hår og er nesten spedalsk.

Selv fikk Grønvold skabb for noen år siden, sannsynligvis smittet av en pasient.

– Det er en intens kløe, så ille at det påvirker nattesøvnen. Det starter ofte mellom fingrene og ser ut som bitte små arr med en svart prikk i midten. Det er lett å behandle når man først har funnet ut hva det er, sier han.

Har ingen oversikt over utbrudd

Det føres ikke noe oversikt over hvor mange som faktisk har skabb, for etter 1994 ble plikten om å melde inn utbrudd avskaffet. I årene før ble det årlig meldt inn 1500 til 2000 tilfeller av skabb, men tilstanden var antagelig underrapportert, ifølge Folkehelseinstituttet.

Kari Rønning er overlege på området for smittevern, miljø og helse for FHI.

– Vi har ingen gode tall på utbrudd av skabb i Norge, men legene vi er i kontakt med melder at det synes å ha økt. Det ser ut til at det har vært flere utbrudd i pleieinstitusjoner og barnehager enn det vi har sett noen år før.

– Hvorfor er det ikke meldepliktig lenger?

– Meldekriterier fastsettes internasjonalt og det er ikke noen land som har en god oversikt over forekomsten av skabb. Det er heller ikke sett på en så viktig sykdom at man skal overvåke den, så vi har manglende kunnskap om skabb, sier Rønning.

Skabb

SKORPESKABB: Dette er et bildet av en pasient som har skorpeskabb, som er en sjelden variant av skabb som særlig rammer personer med svekket immunforsvar.

Foto: Hudavdelingen, Stavanger universitetssjukehus

– Viktig å være obs på skabb igjen

Til tross for at Ebbe Grønvold er lege, tok det tid før han skjønte at det var skabb han hadde fått.

Han oppsøkte en klinikk for behandling siden huden hadde tatt skade av sykdommen, og fikk høre fra forskjellige klinikker at det var en klar økning av utbrudd.

– I ettertid undersøkte jeg andelen av skabbtilfeller i Norge og mitt inntrykk er at det er vanligere nå enn hva det var før, derfor er det viktig å belyse det slik at folk er observante og oppsøker lege hvis de har symptomer, avslutter Grønvold.