Hopp til innhold

Fiskefôr kan ha gjort denne måken rosa

Ornitolog tror fiskefôr ved oppdrettsanlegg langs kysten kan medvirke til at en del hettemåker er rosa når de ankommer hekkeområdene.

Hettemåke med rosa fjærdrakt

Om man ser flokker av hettemåker tidlig om våren, er det ikke uvanlig at en del av dem er litt rosa, slik som denne i Lofoten. Noen kan skille seg ut ved å være ganske mye rosa.

Foto: Jon Olav Larsen

Ornitolog Atle Ivar Olsen

Ornitolog Atle Ivar Olsen

Foto: Privat

Hettemåker har normalt hvit underside, men når de kommer tilbake til hekkeplassene i Norge tidlig om våren, har noen av dem fått et rosaskjær i fjærdrakten.

– Fargen kommer fra maten de har spist. Fargestoffene tas opp av fuglene og avsettes deretter i fjær som vokser. Dermed utvikler disse fuglene rosa fjærdrakt, sier leder av Norsk ornitologisk forening i Nordland, Atle Ivar Olsen.

– Blågrønnalger inneholder røde, gule og oransje fargestoffer; karotenoider. Disse algene blir spist av krepsdyr, som på sin side blir spist av en del fugler, blant annet noen arter måker, sier Olsen til NRK.

Flokker ved oppdrettsanlegg

Ifølge en tidligere britisk undersøkelse, var det om våren flere rosa hettemåker i Norge enn i Storbritannia. Inntak av krepsdyr er sannsynligvis hovedårsaken til rosafargen, men ornitologen fra Nesna tror også det er en mulighet for at den norske oppdrettsnæringen bidrar.

– Jeg har selv sett store flokker med hettemåker forsyne seg av spillfôr ved oppdrettsanlegg her i Nordland under vårtrekket. Fôret inneholder stoffer som skal gjøre kjøttet til laksen og ørreten rødt. Spiser hettemåkene det, blir de rosa, sier Olsen.

To hettemåker med litt rosa underside

To hettemåker med litt rosa underside fotografert i Lofoten i midten av mars i år. Den bakerste er fortsatt i vinterdrakt, og mangler den mørke hetten.

Foto: Jon Olav Larsen

Røde gråspurv

Han forteller at det i 2004 ble oppdaget noen gråspurv som var blitt røde ved et oppdrettsanlegg i Skottland.

– De hadde kommet seg inn på et lager hvor de hadde forsynt seg av fiskefôret. Det viser at effekten kan virke på flere fuglearter.

– Spennende

Zoolog Roar Solheim

– Om ikke flamingoer spiser krepsdyr, blir de hvite som en snøugle, sier zoolog Roar Solheim.

Foto: Privat

Zoolog Roar Solheim ved Agder naturmuseum har ikke hørt om fiskefôrteorien før. Han synes den er spennende.

– Det er ikke umulig at spillfôr ved oppdrettsanlegg kan bidra til rosafargen om måkene får i seg fôret under trekket. Vi vet at flamingoer får rosafargen sin på grunn av krepsdyr de spiser. Om man har flamingoer i fangenskap, og gir dem en diett uten stoffene som gir rosafargen, blir de hvite, sier Solheim til NRK.