Hopp til innhold

Bygger rorbuer for 50 millioner selv om avbestillingene strømmer inn

Utenlandske turister avbestiller mer enn noen gang, og reiselivsnæringen sliter i korona-situasjonen. Likevel satser selskapet 50 millioner i Lofoten.

Hamnøy, Reine i Lofoten.

Fiskeværet Hamnøy i Moskenes har vokst til å bli et populært turiststed.

Foto: Yuriy Garnaev / Unsplash

Samtidig som reiselivsnæringen sliter under koronakrisen, er det noen som satser for fullt.

Selskapet Eliassen Rorbuer planla allerede i 2018 en storstilt utbygging av 60 nye enheter, i tillegg til de 45 rorbuene de har fra før. Prislappen er på 50 millioner kroner.

Til iTromsø, som omtalte saken først, sier Eirik Bræin Gikling, daglig leder og medeier i Eliassen Rorbuer AS, at dette er den største reiselivsutbyggingen i Vest-Lofoten noensinne.

– Å stoppe utbyggingen er ikke et alternativ. Vi har kommet altfor lang til det. Finansieringen er på plass, men vi er selvsagt spent på markedet, sier Gikling til NRK.

Eirik Bræin Gikling (t.h.), her sammen med Erwin Cwiek og Agata Gasior i driftsselskapet Eliassen Rorbuer drift AS

Eirik Bræin Gikling (t.h.), her sammen med Erwin Cwiek og Agata Gasior i driftsselskapet Eliassen Rorbuer drift AS.

Foto: Eliassen Rorbuer

I 2018 skrev DN at Gikling sammen med en vennegjeng var størst på å drive rorbuer i Lofoten. Den gang gikk vennegjengen inn med mer enn 100 millioner kroner .

Håper på innenlands feriebonanza

Det er en spesiell situasjon. 2020 så svært lovende ut frem til koronakrisen var et faktum, forteller medeieren.

Selv om det har kommet mange kanselleringer fra utlandet, har det kommet en god del norske bookinger.

– Vi merker at det er en stigende interesse fra norske kunder. Vi tror at Lofoten og Nord-Norge er noe mange har hatt på sin «bucket list», sier han.

Illustrasjoner fra utbyggingen på Eliassen Rorbuer på Hamnøy, Reine i Lofoten.

Illustrasjoner fra utbyggingen av de 60 rorbuene.

Illustrasjon: Eliassen Rorbuer

To tredeler av markedet er utenlandske turister, anslår Gikling. Nå håper han at flere trykker norgesferie til sitt bryst.

– Nå velger vi å se det slik at det er det norske markedet som er viktig. Vi håper på godt besøk fra Norge nå i sommersesongen. Vinteren er vi mer spent på. Der er det tradisjonelt utenlandske turister som kommer for å oppleve nordlyset.

Selv om det er utfordrende tider i reiselivet, er Gikling glad for tiltakene myndighetene har gjort.

– Vi synes norske myndigheter har håndtert dette på en god måte. Situasjonen er ikke optimal, men vi skal komme oss gjennom det.

Tidligere har også Siw Sandvik i NordNorsk Reiseliv sagt at dette er en gylden mulighet til å få folk sørpå og også andre skandinaver til å legge ferien til Nord-Norge .

Fra 19 til 105 rorbuer

I 2008 var Gikling med på å kjøpe opp selskapet Eliassen rorbuer.

– Vi startet med 19 slitne rorbuer. Siden den gang har det ballet på seg. Vi har tilbakeført hver krone inn i selskapet igjen. Nå har vi 45 rorbuer, forteller han.

Med en god vekst i reiselivet de senere årene, bestemte de seg i 2018 for å satse. Samme år fikk de regulert området for utbygging av ytterligere 60 enheter.

– Til tross for koronakrisa, er vi nå i ferdigstillelsen av prosjektet. De første 30 enhetene har kommet, de siste kommer i mai. Det er jo ei stor satsing, men beslutningen ble tatt for lenge siden.

Eliassen resort, Eliassen rorbuer.
Foto: Eliassen rorbuer

De 60 enhetene er ferdigbygde moduler levert av Helgelandshytta.

– I tillegg gjør vi grunnarbeid gjennom en lokal entreprenør, slik at det bare er å sette dem på plass når de ankommer, sier Gikling.

Tror satsing i krisetider gir økt optimisme

Norge er bare ett av flere land som ber innbyggerne feriere i eget land. Mange sliter, også i Lofoten bekrefter daglig leder Elisabeth Dreyer i Destination Lofoten. Hun tror koronaen vil gi mer lokale marked med kortreist turisme i en lengre periode fremover.

Elisabeth Dreyer i Destinasjon Lofoten

Elisabeth Dreyer i Destinasjon Lofoten.

Foto: Tommy Andreassen

Det ser også ut til å være tilfellet på vestlandet, der de ser økt pågang fra nordmenn som vil feriere i Norge .

– Reiselivet er ei næring som er veldig utsatt i denne situasjonen. Vi selger opplevelser. Med reiseforbud og karantene blir det vanskelig.

Lofoten er ifølge Dreyer preget av småskala reiseliv, hvor det er mange, men mindre anlegg spredt ut over Lofoten.

– Vi har ikke fått noen tilbakemeldinger om at noen anlegg har gått konkurs. Det er likevel en del anlegg som sier at de er prisgitt godvilje fra bankene.

Dreyer tror Lofoten kommer til å reise seg igjen etter koronaen. Hun tror satsinger som den som nå gjøres, kan gi optimisme i krisetider.

– Å se at noen fremdeles satser og går all-in kan bidra til optimisme i næringen.