Hopp til innhold

Ekspertbefaring til vandaliserte helleristninger: – Det er så fryktelig trist

Fylkesarkeologen, NTNU-vitenskapsmuseum og riksantikvaren drar i dag til Alstahaug for å vurdere fremtiden for de 5000 år gamle helleristningene som ble vandalisert.

Vandalisert helleristning av skiløper på Løp

Slik ser nå den 5000 år gamle helleristningen ut. – Figuren fremstår ikke lenger i sin opprinnelige form, og vi vil aldri kunne oppleve dem slik de har fremstått i 4-5000 år, sa arkeolog Tor-Kristian Storvik til NRK i en tidligere sak.

Foto: Nordland fylkeskommune

– Vi må se på hvor omfattende det er og hvor mye av de opprinnelige figurlinjene og hoggsporene som er ødelagt. I tillegg må vi se om det er noe vi kan gjøre med de, men det tror jeg ikke. Skal vi gjøre inngrep for å skjule det, så ødelegger vi jo bare enda mer, forteller fylkesarkeolog Trine Johnson.

Trine Johnson, arkeolog i fylkeskommunen

Arkeolog Trine Johnson i fylkeskommunen har hatt bilder av helleristningene på Tro i Alstahaug hengende på kontoret. Nå er det kun på bilder hun kan se hvordan helleristningene brukte å fremstå.

Foto: Amanda Åsberg / NRK

Hun reiser i dag til Tro i Alstahaug kommune sammen med NTNU-vitenskapsmuseum og riksantikvaren for å se på skadene på skiløperen og de andre helleristningene som ble funnet vandalisert i juli. Fire av de ti helleristningene som er på feltet vil trolig aldri kunne fremstå slik de har gjort de siste 5000 årene.

– Det er så fryktelig trist at de som kommer etter oss ikke får lov å se dem, når de har vært her så lenge. Jeg begynner nesten å gråte bare på tanken, sier arkeologen.

Vil unngå at det skjer igjen

Selv om håpet trolig er ute for å redde de historiske kulturminnene håper arkeologen de kommer til bunns i hva som kan gjøres videre. Særlig når det kommer til hva de må gjøre for å forhindre flere slike vandaliseringer i fremtiden.

– For ristningene og synlighet og reduksjon av skadene så får vi ikke så mye ut av det, men alle forvaltningsnivåene kan nå bli klar over hvor mye som er ødelagt. Så er det jo håp at vi på en eller annen måte kan redusere sjansene for at noen slikt skal skje andre steder, sier fylkesarkeologen.

De som nå reiser ut har ansvar på forskjellige nivåer. Riksantikvaren har den overordnende myndigheten, men NTNU vitenskapsmuseet er landsdelsmuseet for Midt-Norge og har spesialkompetanse på bevaring.

Sammen med de må fylkesarkeologen vurdere om det er noe som kan gjøres for å bøte på skadene, og unngå at lignende skal skje i fremtiden.

Orginal helleristning av Skiløperen

Slik har «Skiløperen» stått i fjellet i flere tusen år, men nå er den skrapet opp og skadd.

Foto: Nordland fylkeskommune

«Skiløperen»

Den mest kjente av de ødelagte helleristningene er «Skiløperen» som inspirerte piktogrammene til OL på Lillehammer i '94. Petter Moshus var designsjefen som styrte oppdraget fire designere fikk under Lillehammer-OL. Han synes det er svært trist at helleristningene nå er vandalisert.

Johnson sier det har vært uenighet om hvorvidt «Skiløperen» egentlig er en skiløper.

– Slik jeg ser det, så er det en jaktscene. Vi tolker skiløperen som en kajakkpadler, så har vi de store sjøpattedyrene, og elgene som snur seg, forteller hun.