Hopp til innhold

Vandaliserte 5000 år gammel helleristning kjent fra Lillehammer-OL

De ikoniske piktogrammene fra Lillehammer-OL i 1994 var inspirert fra helleristninger på Tro i Nordland. – Vi vil aldri igjen kunne oppleve dem slik de har fremstått i 4-5000 år, forteller fylkesarkeologen.

Vandalisert helleristning av skiløper på Løp

Slik ser helleristningen «Skiløperen» på Tro i Nordland ut etter at vandaler har risset i ikonet. Det har stått urørt i mellom 4-5000 år, men har nå fått uopprettelige skader.

Foto: Nordland fylkeskommune

Fylkesarkeologen i Nordland leverte torsdag ettermiddag en anmeldelse etter vandaliseringen. Han har vært på befaring sammen med politiet og er opprørt over at helleristningene aldri vil kunne oppleves som før.

Tor-Kristian Storvik er arkeolog hos Nordland fylkeskommune

Fylkesarkeolog Tor-Kristian Storvik i Nordland mener skadene som er gjort på helleristningene er uopprettelige.

Foto: Nordland fylkeskommune

– Det er selve skiløperen som har fått størst skader. Det er en spiss gjenstand som har laget flere riss både i og utenfor de gamle hoggmerkene. Figuren fremstår ikke lenger i sin opprinnelige form, og vi vil aldri kunne oppleve dem slik de har fremstått i 4-5000 år, forteller Tor-Kristian Storvik.

«Skiløperen» er en del av helleristningene i Nordland som blir kalt Valenfeltet. Det er en typisk jaktscene fra steinalderen og består av flere helleristninger. Skiløperen er én av fire helleristninger som har fått uopprettelige skader.

Orginal helleristning av Skiløperen

Slik har «Skiløperen» stått i fjellet i flere tusen år, men nå har helleristningen blitt risset opp og vandalisert.

Foto: Nordland fylkeskommune

Lillehammer-OL

Da arbeidet med å lage det grafiske uttrykket for OL på Lillehammer startet, ble temaet «Nærhet mellom mennesker og natur» valgt. De ikoniske piktogrammene som viste de ulike grenene under olympiaden hentet sin inspirasjon fra «Skiløperen» på Tro i Nordland.

Petter Moshus

Designsjef for Lillehammer OL, Petter Moshus, synes det er svært trist at de opprinnelige helleristningene nå er vandalisert.

Foto: KORO - Kunst i offentlige rom

Petter Moshus var designsjefen som styrte oppdraget fire designere fikk under Lillehammer-OL. Han synes det er svært trist at helleristningene nå er vandalisert.

– Jeg var jo selv og så på denne skiløperen i forbindelse med Lillehammer-prosjektet. Vi brukte den som skisse når vi presenterte konseptet med helleristninger for IOC og andre. Det er kjempetrist å høre at denne nå er skadet, forteller designprofessor Moshus.

Opprørt ordfører

Helleristningene har vært en av de store turistattraksjonene i Alstahaug kommune, sammen med fjellrekken de syv søstre og Petter Dass. Ordfører Bård Anders Langø er opprørt over at «Skiløperen» nå er skadd.

Bård Anders Langø

– Det er vanskelig å finne ord, sier ordfører Bård Anders Langø om de ødelagte helleristningene.

Foto: NRK

– Disse symbolene bruker vi for å reklamere for Alstahaug, og det blir da trist dersom vi må dekke til «Skiløperen» som er mest kjent internasjonalt, sa ordføreren til Helgelendingen, som omtalte vandalismen først.

Nå håper håper etterforskningen vil finne ut hvem som har gjort det, og at dette fører til at folk forstår at hverken barn eller voksne kan ta seg til rette på slike symboler.

– Om dette er gjort med viten og vilje vet jeg ikke noe om nå. Dette er jo et nasjonalt symbol som det er gjort uopprettelig skade på. Det er vanskelig å finne ord, sier ordføreren.

Kjent i både fjern og nær fortid

Fylkesarkeologen i Nordland mener helleristningen av skiløperen er et symbol som er kjent over hele verden.

– Helleristningen av «Skiløperen» har hatt sin storhetstid både i nær og fjern fortid. Etter Lillehammer-OL ble den kjent over store deler av verden, mener arkeologen.

Piktogram

Dette piktogrammet av helleristningen på Tro ble brukt som inspirasjon for utformingen av piktogrammene til grenene i de olympiske lekene på Lillehammer i 1994.

Foto: Greve, Jan / Scanpix