NRK Meny
Normal

Lødingen sin valknute

En gull femsøylet valknute mot rød bakgrunn. Det er Lødingen som knutepunkt som kommer til uttrykk i Lødingen sitt kommunevåpen.

Ordfører Anita Marthinussen i Lødingen

Ordfører Anita Marthinussen i Lødingen med Lødingen sitt kommunevåpen.

Foto: Bjørn Tore Pedersen / NRK

Lødingen sitt kommunevåpen

Lødingen sitt kommunevåpen, en gull valknute på rød bunn som symboliserer Lødingen som knutepunkt.

Knutepunkt både når det gjelder fjorder og regioner. Men også ulike næringsveier, som Forsvaret, Losvesenet, Televerket og fiskeriene og som har dannet grunnlaget for Lødingens sin eksistens. Lødingen fikk sitt kommunevåpen i 1983 og er tegnet av Øystein Skaugvolldal.

En valknute eller valknop, består av en sammenhengende strek med flere firkantede eller runde løkker. For Lødingen sin del vil det si fem runde løkker, og ifølge Lødingens ordfører, Anita Marthinussen, må man lete litt for å finne likhetstrekk.

– Japan har et lignende symbol, men det ligner mer på en blomst. Vårt symbol er mer åpent i midten, sier hun.

Identitet og tilhørighet

Valknutens spesielle form har blant annet vært brukt som dekor, som symbol for guddommer og som vern mot onde krefter og magi. Det er også funnet valknuter i gamle norske bumerker. I nordisk sammenheng er valknuten mest kjent som symbol på veiskilt med betydningen «severdighet», og da som et kringleformet korssymbol.

Identitet og tilhørighet er noe flere forbinder med sitt kommunevåpen. Og da er spørsmålet hvor identitetsskapende ordføreren tror kommunevåpenet er for Lødingen sine innbyggere.

– Rett som det er får jeg spørsmål fra flere om hva kommunevåpenet vårt betyr og hva det skal symbolisere. Kanskje mest fordi det ikke er full så konkret som andre sine kommunevåpen, det er verken fugl eller fisk.

– Identiteten tror jeg ikke ligger direkte til kommunevåpenet, men til Lødingen som navn og Lødingen som kommune, sier Anita Marthinussen.

Lødingen

Fra Lødingen.

Foto: (cc) Wikimedia Commons via bruker Petterhot

– Stolt

Vi tok en tur på gata i Lødingen og spurte hva folk mente om kommunevåpenet. Ikke minst om de visste hva det symboliserer. Og folk vi møtte var ikke i tvil: De fem vannveiene inn til kommunen, med Lødingen i sentrum.

– Stolthet? Å, ja da. Vi i Lødingen føler stolthet til kommunevåpenet. Det er dessuten viktig å omgi seg med symboler. Særlig symboler som har med identitet å gjøre. Tilhørighet. Som viser at det er her vi hører til.

– Må ta vare på historien

Tilbake på rådhuset og på kontoret hos Anitha Marthinussen. Hva slags forhold har hun som ordfører til Lødingens kommunevåpen?

– Jeg synes det er viktig at vi tar vare på og omgir oss med symboler, og at vi vet hva de står for. Vet hva de betyr. Som ordfører må jeg vite det.

– Når jeg representerer kommunen vår i ulike sammenhenger promoterer jeg Lødingen ved å ha kommunevåpenet på jakkeslaget. Vi har fått en rådmann som er veldig opptatt av dette, at vi skal vise at vi representerer Lødingen.

Men hva tenker Anita Marthinussen om framtida og resultatet av kommunereformen? Hvis Lødingen innlemmes i en storkommune, hva da med Lødingen sitt kommunevåpen?

– Historien vår må vi uansett ta vare på. Om en framtidig storkommune skulle ende opp med et nytt kommunevåpen vil ikke Lødingen sitt kommunevåpen bli borte. Det vil alltid være en del av vår historie, avslutter ordføreren.

Laster kart, vennligst vent...