NRK Meny
Normal

Vefsn sin stolte hane

Vefsn er den eneste kommunen i Norge som har en hane i kommunevåpenet. Er det fordi at hanen har mye til felles med vefsningen? I tilfelle hva?

Hane av rasen rasen Sussex

STOLT SOM EN HANE: Dette individet hører hjemme på gården til Catrine Andersen i Vefsn, og ligner påfallende på hanen i Vefsn sitt kommunevåpen.

Foto: Privat

Hanen i Vefsn kommunes kommunevåpen

Hanen i kommunevåpenet til Vefsn.

– Kamplyst og årvåkenhet, svarer Jann-Arne Løvdahl, og lener seg tilbake i ordførerstolen. Han har tatt på seg ordførerkjedet for anledningen. Så humrer han lett i barten.

Ordfører Jann-Arne Løvdahl er stolt av sitt kommunevåpen. En hane i sølv med rød kam og røde føtter mot svart bakgrunn. En merkverdighet til kommunevåpen å være. Det er ikke akkurat en hane man ser for seg når man tenker på Vefsns historie og opprinnelse, med Mosjøen som administrasjonssenter.

– Historien om hanen går tilbake til slutten av 1950-tallet. Da kom det en kunstner som fikk for seg at Vefsn burde ha en hane i våpenskjoldet. Som symbol på årvåkenhet og kamplyst.

– To viktige egenskaper som skulle kjennetegne vefsningen. I parentes ble det anført at hanen også hadde en befruktende virkning. Det får være så sin sak. I min periode har jeg valgt å bruke hanens gode egenskaper, medgir Løvdahl.

Vefsn-ordfører Jann-Arne Løvdahl

Vefsn-ordfører Jann-Arne Løvdahl.

Foto: Bjørn Tore Pedersen / NRK

13 000 innbyggere

Kamplyst og årvåkenhet gjenspeiler seg kanskje først og fremst i spørsmålet om hvor den nye storflyplassen på Helgeland skal ligge. Og hvordan vefsningen stiller seg til den saken. Og selv om ikke hanens befruktning som egenskap har vært brukt bevisst fra ordføreren sin side, så har vefsningen sørget for at kommunen i dag har drøye 13 000 innbyggere.

Men tilbake til historien om hanens opprinnelse. Den tilreisende kunstneren hadde tydeligvis et godt grep på politikerne i Vefsn den gangen. Det var bemerkelsesverdig stille i forsamlingen, ingen tok ordet og daværende ordfører Jensen klubbet gjennom saken uten debatt. Enten fordi alle var enig i at hanen var et selvsagt valg, eller at ingen hadde satt seg inn i saken. Dagens ordfører velger å tro det siste.

Flere haner før

Catrine Andersen holder en hane

Catrine Andersen med et levende eksemplar av Vefsn sitt kommunevåpen.

Foto: Privat

Før var det flere haner i Vefsn. I dag er tallet betydelig redusert. Og vi måtte lete for å finne et levende eksemplar. Til gjengjeld fant vi et prakteksemplar, på gården til Catrine Andersen, om lag ei mil nord for Mosjøen sentrum. Slett ikke så ulik han i kommunevåpenet.

Uten særlige protester lar han seg løfte opp av Catrine. Han er av rasen Sussex, og stammer fra et grevskap i England.

– Litt blått blod i årene?, spør Catrine Andersen og ler.

– Han er flott. Og så er han veldig påpasselig overfor hønene. Og ikke minst kyllingene. Hver gang vi får ruget fram kyllinger er det han som tar seg av de. Han beskytter dem, og de legger seg inntil han. For at ikke hønene skal komme i skade for å skade dem. En flott kar. Vi tar godt vare på han, og vi håper at vi får beholde han lenge, sier Catrine.

Ordfører Jann-Arne Løvdahl understreker betydningen av å ha et kommunevåpen. Som et symbol på identitet og tilhørighet. Og han opplever at vefsningen er glad i hanen sin.