Hopp til innhold

Nordland fikk nordlandsbåten i gave fra Vega kommune

En svart nordlandsbåt med mast og råseil på gull bunn. Det er Nordland fylkeskommune sitt våpenskjold. Gitt i gave fra Vega på Helgeland. Og vedtatt i fylkestinget den 5. desember 1963.

Nordlandsbåt i Henningsvær

Nordlandsbåt i Henningsvær. Nordlandsbåten. Den finnes i mange størrelser, fra den største storfembøring til den minste færingen.

Foto: Siv Hilde Lillehaug

Nordland fylkeskommune

Nordland fylkeskommune sitt våpenskjold.

Det begynte med Håkon O. Vika, Nordlands første fylkesordfører, som også var ordfører i Vega kommune.

– Han tenkte at nordlandsbåten skulle være motiv i kommunevåpenet til Vega. Men så fant han ut at nordlandsbåten passert bedre i fylkesvåpenet for Nordland, forteller fylkesordfører Sonja Steen.

Og slik ble det. Men myndighetene likte ikke nordlandsbåten. Fordi den ikke tilfredsstilte de heraldiske reglene som gjelder for våre våpenskjold.

– Riksarkivaren grep faktisk inn i prosessen og endret betegnelsen «nordlandsbåt» til «båt». Han mente at en nordlandsbåt krevde en mer detaljert tegning enn de heraldiske reglene tilsa. Også at de heraldiske reglene ikke tillot bruk av bestemte lokale båttyper, forteller Sonja Steen.

Men Riksarkivaren fikk mene hva han ville. For utforminga av båten ble aldri endret, og det er fortsatt den samme nordlandsbåten som pryder Nordland sitt fylkesvåpen, slik fylkestinget bestemte i 1963.

(artikkelen fortsetter under)

Båtbygger Ulf Mikalsen

Ulf Mikalsen er en av de eneste gjenværende båtbyggerne som bygger nordlandsbåter.

Foto: Jamie Gallant / Bureau of Explorers

Med sine nærmere 242.000 innbyggere Nordland det mest folkerike fylket i Nord-Norge. Det bor faktisk flere mennesker i Nordland enn det gjør i Troms og Finnmark til sammen. I tillegg er Nordland det fylket i landet som har den lengste kystlinja, der 42 av fylkets 44 kommuner har grense til havet. Og hva er da et bedre motiv enn nordlandsbåten.

– Absolutt, sier Ulf Mikalsen.

Håndverket i ferd med å dø ut

Sonja Alice Steen, Arbeiderpartiet

Fylkesordfører Sonja Steen på fylkesordførerkjedet der nordlandsbåten er hovedmotivet.

Foto: Fotograf Johnson & Schjesvold AS

I sitt båtbyggeri på Kjerringøy har han bygd nordlandsbåter i om lag 30 år. Han synes det er stas denne ærverdige båttypen har fått så stor ære. Men han frykter for framtida til nordlandsbåten.

– Håndverket er i ferd med å dø ut. Da jeg begynte å bygge nordlandsbåter var vi flere som startet omtrent samtidig. Vi følte at nå kom det ny generasjon som skulle føre denne tradisjonen videre, og lære opp de unge. Men de siste årene har denne virksomheten stagnert igjen. Så nå har vi passert 60 de fleste av oss, og rekrutteringa er heller mager, sier Ulf Mikalsen.

Kanskje har det sammenheng med at prisen på nordlandsbåten er omtrent den samme som den var for 150 år siden.

Stolt av båten

Nordlandsbåt

Bildet er tatt rundt år 1890–1900.

Foto: Library of Congress på Flickr.

– Jeg har en venn som er båtbygger og som sier at den triveligste måten man kan svelte i hjel på er å være tradisjonsbåtbygger, medgir Ulf Mikalsen, som håper at nordlandspolitikerne vil være med på å sikre framtida for nordlandsbåten. Og at tradisjonen med å bygge nordlandsbåter kan fortsette.

Fylkesordfører Sonja Steen sier hun er stolt av nordlandsbåten. Og ikke minst å kunne bære nordlandsbåten i jakkeslaget som symbol på tilhørighet.

– Jeg tror våpenskjoldet betyr mye for oss nordlendinger og at det gir oss en følelse av stolthet og identitet. Jeg blir glad når jeg ser fylkesvåpenet vårt. Det er et symbol som betyr mye for meg, sier Sonja Steen.