Hopp til innhold

Fauske sin knute

En rød båtmannsknute på sølv bunn. Det er Fauske sitt kommunevåpen.

Fauske-ordfører Siv Anita Brekke fra Arbeiderpartiet med ordførerkjedet

Fauske-ordfører Siv Anita Brekke fra Arbeiderpartiet med ordførerkjedet.

Foto: Bjørn Tore Pedersen / NRK

– Det symboliserer at Fauske er et knutepunkt for handel og kommunikasjon, sentralt i Nordland. Noe vi ønsker å videreutvikle. Og det er det vi har fokus på, sier ordfører Siv Anita Brekke fra Arbeiderpartiet.

Jernbanestasjonen på Fauske er et viktig knutepunkt for Nordlandsbanen. Men også Europavei 6 med all biltrafikken som passerer gjennom kommunesenteret.

Nils-Ole Steinbakk

Fauske-patriot Nils Ole Steinbakk.

Foto: Einar Breivik / NRK

– Kommunevåpenet er et symbol for Fauske som knutepunkt, ikke bare regionalt, men nasjonalt og internasjonalt. Fauske er knutepunkt nummer én i Nord-Norge, hvor vi har veier som går både øst, vest, nord og sør. Derfor er vi umåtelig stolt at kommunevåpenet ble slik som det ble, sier Fauske-patriot Nils Ole Steinbakk.

Selv om en båtmannsknute helst knyttes til det maritime elementet er folk på gata i Fauske bevisst på at knuten er den rette for Fauske kommune.

– Jeg synes symbolet er flott og gir identitet. Med en gang jeg ser det tenker jeg: Fauske! En god plass å bo, sier Steinbakk.

Mange forslag

Fauske sitt kommunevåpen, en rød båtmannsknute på sølv bunn

Fauske sitt kommunevåpen, en rød båtmannsknute på sølv bunn.

Forslagene var mange da Fauske skulle ha sitt kommunevåpen. Ordfører Siv Anita Brekke er glad for at det var en av de lokale forslagsstillerne som vant med sin båtmannsknute.

– Det var i 1987 at det ble utlyst en kommunevåpenkonkurranse og det kom inn 166 forslag av 66 forslagsstillere. Lisbeth Selfors gikk seirende ut med sin båtmannsknute. Dette var ei tid hvor mange fikk sitt kommunevåpen. Men ikke alle har skaffet seg ordførerkjede, som Fauske har. Og der utgjør båtmannsknuten hovedmotivet.

Kjedet til Fauske-ordføreren inneholder også andre motiver. Sulis-S'en symboliserer mineralkommunen Fauske, handlevogna symboliserer Fauske som handelssentrum, en turbin symboliserer at Fauske også er en kraftkommune, en traktor peker på Fauske som en viktig landbrukskommune, mennesker under en sky symboliserer samhold og frivillighet, fjellene i ordførerkjedet forestiller Kistrandfjellene og Fauske som fjell- og friluftskommune. Det er også inngravert mamror og kobberkis i ordførerkjedet som henspeiler på bergverksdrifta i Sulitjelma.

Vil kjempe hardt

Men hva om Fauske skulle bli innlemma i en ny storkommune? Vil Fauske da miste sitt kommunevåpen?

Ordfører Sin Anita Brekke sier at hun ikke har gjort seg så veldige mange tanker om akkurat det. Men om så skulle skje må det være mulig å komme til enighet om hvordan en slik kommune skal være, og likeledes finne et felles symbol for en slik kommune.

– Men vi kommer til å kjempe hardt for knuten til Fauske. Og uansett vil båtmannsknuten være en viktig del av Fauske sin historie, sier ordfører Brekke.

– Bør beholde kommunevåpenet

Nils Ole Steinbakk mener Fauske uansett skal beholde sitt kommunevåpen.

– Om det skulle bli en storkommune, så synes jeg ikke at Fauske sitt kommunevåpen skal legges bort av den grunn. Det er vår identitet i vår by, og da tenker jeg på Fauske kommune som en by i en storkommune.

– Selv om midnattssola ble det overordna kommunevåpenet i Bodø og nordlandsbåten i Nordland, så vil mange av oss at Fauske sitt kommunevåpen skal følge oss videre. Med det symbolet og den identiteten det gir, sier Nils Ole Steinbakk.