Hopp til innhold

En smertefull bølge

Bak Andøy sitt kommunevåpen skjuler det seg en smertefull historie.

Ordfører i Andøy, Jonni Solsvik (H)

Ordfører i Andøy, Jonni Solsvik (H), med ordførerkjedet der kommunevåpenet «Bølgen» utgjør hovedmotivet.

Foto: Bjørn Tore Pedersen / NRK

Andøy kommune

Bølgen i kommunevåpenet til Andøy.

– Det er en lang, lang historie. Og som det står i en del av papirene, «en smertefull historie». Fram mot at man i 1982 gjorde et vedtak i kommunestyret om at havbølgen skulle det bli. Vi er sannsynligvis den eneste kommunen i landet som ikke har et enstemmig vedtak i valg av kommunevåpen, medgir ordfører i Andøy, Jonni Solsvik (H).

Og han som stemte mot Andøy sin bølge var yrkesfisker. Han representerte Senterpartiet, og hans begrunnelse var ikke å ta feil av:

– Jeg har rodd i hele mitt liv, jeg har aldri sett at en bølge som ser slik ut. Dette kan ikke jeg stemme for.

Forslagsstiller Henry Odlo Eriksens tilsvar til fiskeren skal visstnok ha vært følgende:

«men representanten har kanskje sett ei løve med øks?»

Et av mange forslag

Havbølgen i Andøy sitt kommunevåpen er sterkt forenkla, i tråd med de heraldiske reglene som gjelder i heraldikken, altså læren om våre våpenmerker.

Men havbølgen var bare et av mange forslag da konkurransen om Andøy sitt kommunevåpen ble utlyst i 1976. Foran seg på bordet har ordfører Jonni Solsvik en hel mengde papirer med forslag fra den gangen. I bunken er det flere forskjellige typer forslag, her er bølger i ulike varianter, fyrtårnet på Andenes, multebær, og til og med et jagerfly.

– På dette tidspunktet hadde vi ikke hvalsafari. Og da hvalsafarien begynte for 25 år siden var det en svenske som kom hit og sa at dette må jo være noe å satse turisme på. Og nå har vi kanskje årlig 40.000 turister som kommer nettopp på grunn av hvalsafari.

– Men før dette, den gangen vi utlyste konkurransen om Andøy sitt kommunevåpen, fikk vi et forslag som sannsynligvis var sendt fra arabisk land, der forslagsstilleren foreslo en hval i vårt kommunevåpen. Det er mulig han var fra Andøy. Men dette viser hvilket voldsomt engasjement som var den gangen. Og alle forslagene har en relasjon til Andøy sin historie, sier Solsvik.

Nær tilknytning til havet

Havbølgen i Andøy kommunevåpen er delt i blått og sølv, ved virvelsnitt mot venstre. Som symboliserer Andøy kommune sin nære tilknytning til havet. Vedtatt mot en stemme i kommunestyret. Men veien dit var langt fra enkel, for plutselig oppdaget man et stort skjær i sjøen.

– Da oppsto det et problem som gjorde at dette ble smertefullt. For på et tidspunkt var også Dønna på Helgeland på vei til å få godkjent sitt kommunevåpen. Og da ble diskusjonen i Andøy at her hadde noen vært og stjålet utkastet til Andøy sitt kommunevåpen, og gjort det om til Dønna sitt kommunevåpen, forteller Solsvik.

Høylytte diskusjoner

Diskusjonene gikk høylytt, både i kommunaldepartement og i Riksarkivet som skulle godkjenne Andøy sitt kommunevåpen, og som allerede var i ferd med si ja til havbølgen fra Dønna. Som altså på sin side ble beskyldt for å ha stjålet bølgen fra Andøy.

– Men i alle fall sa departement at dersom Andøy var villig til å foreta de endringer på bølgen som ble foreslått av sentrale myndigheter, og at Andøy kommune ikke protesterte eller sendte inn klage på Dønna sitt kommunevåpen, så skulle begge bli godkjent.

– Og slik ble det til slutt. I saksutredningen til kommunestyret konkluderes det med at «dette ser ut til å bli slutten på en smertefull prosess og historie for tilblivelse av Andøy sitt kommunevåpen».

Slår motsatt vei

Til sammenligning med Dønna sitt kommunevåpen slår Andøy sin bølge fra høyre mot venstre, motsatt av det bølgen fra Dønna slår.

– Vi hevder jo at det er vår bølge som slår rett vei, sier ordfører Jonni Solsvik.