DAB innføres som planlagt: – Glad for utfallet

Stortinget har besluttet at innføringen av DAB ikke skal utsettes. Dermed starter slukkingen av FM-nettet som planlagt om en måneds tid. Kringkastingssjefen er fornøyd med utfallet.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier det skal være få hull i DAB-dekningen og er glad slukkingen av FM-nettet vil gå som planlagt.

Foto: Anders Leines / NRK

– Jeg er veldig glad for det utfallet, ikke minst fordi diskusjonen de siste dagene har skapt en viss usikkerhet. Nå er det veldig viktig at vi forbereder oss frem mot 11.januar, som er slukkedatoen for Nordland, sier kringkasstingsjef i NRK, Thor Gjermund Eriksen.

– Er du overrasket over debatten som har vært om DAB?

– Nei. Jeg har stor respekt for at et teknologiskifte som dette er en stor og krevende øvelse. Mange av oss skal ta i bruk ny teknologi og gjøre endringer i bilen. Men vi kan ikke vente med et teknologiskifte til absolutt alle er overbevist, derfor er det naturlig at det blir debatt om det, sier Eriksen.

– Skuffet

Og debatt har det definitivt vært. Både Senterpartiet og Fremskrittspartiet har vært innstilt på utsette den planlagte slukkingen av FM-nettet, fordi de er bekymret over beredskapen. På et tidspunkt nølte også Arbeiderpartiet. I går ble det derfor besluttet at statsrådene skulle gi en orientering til Stortinget om de sikkerhetsmessige aspektene ved å gå over til DAB.

Senterpartiet er derimot, i motsetning til et flertall på Stortinget, ikke beroliget over dagens orientering.

– Det hjelper ikke at regjeringen, med fire statsråder til stede i Stortinget i dag, mener at dekningen og beredskapen er god nok når folk rundt om i hele landet melder tilbake til oss om noe helt annet. Folk forventer å bli informert om viktige hendelser, som ras, vei, vær, forhold i fjellet og på sjøen. Radioen er svært viktig for å kunne nå ut med slik informasjon, sier leder for Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum.

DAB radio i en bil

Slukkingen av FM-nettet har vært heftig diskutert de siste månedene. Blant annet har folk vært bekymret over manglende dekning og beredskap.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

– Dyrt å opprettholde FM-nettet

Men kringskastingsjefen avviser at det skal være mange områder uten dekning.

– Hvis publikum oppdager et område uten dekning, er det mest sannsynlig noe med utstyret som er feil, ettersom de aller fleste stedene nå skal ha dekning. Det du da kan gjøre er å ringe eller chatte med vår DAB-tjeneste eller Digitalradio.no.

Han forteller at han er full av takknemlighet for den jobben som publikum nå gjør, ved å endre på sine radiovaner.

– Til gjengjeld skal vi lage det beste radiotilbudet som det norske publikummet noen gang har hørt.

– Hva ville skjedd om stortingspolitikerne i dag faktisk hadde vedtatt å utsette innføringen av DAB?

– Det hadde innbært at vi måtte opprettholde FM-nettet. Hva det hadde krevd er usikkert, ettersom det er et gammelt nett som man i så fall hadde vært nødt til å gjøre investeringer i for å bevare. Det hadde kostet mye mer, ikke bare for NRK, men også andre radiokanaler, å distribuere radio de neste årene. Da hadde mindre penger gått til å skape innhold.

Trygve Slagsvold Vedum

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er skuffet over at det ikke ble flertall på Stortinget for å utsette slukkingen av FN-nettet.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix