Hopp til innhold

– Regjeringen driver med intens selvplaging

Med bare fem minutters varsel ble DAB-debatten på Stortinget utsatt i dag. Onsdag klokka 10 møter flere statsråder i Stortinget for å svare på konsekvensene ved slukking av FM-nettet.

Støre fikk det siste ordet

Senterpartiets forslag om å utsette slukkingen av FM-nettet skulle behandles i dag, men saken ble utsatt. Arbeiderpartiet mener det er skapt så stor usikkerhet om hva slukking innebærer at statsrådene med ansvar for beredskap, fiskeri og samferdsel må komme til Stortinget og orientere.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Senterpartiets forslag om å utsette slukkingen av FM-nettet skulle behandles i dag, men saken ble utsatt. Arbeiderpartiet mener det er skapt så stor usikkerhet om hva slukking innebærer at statsrådene med ansvar for beredskap, fiskeri og samferdsel må komme til Stortinget og orientere.

Bakgrunnen er at Fremskrittspartiets stortingsgruppe har foreslått at hele nedleggingen av FM-nettet skal avbrytes – stikk i strid med regjeringens politikk. Forslaget begrunnes nettopp med hensynet til beredskap.

– Det er veldig uheldig at denne situasjonen har oppstått, og den har oppstått fordi regjeringen ikke klarer å være samlet om en så viktig beslutning. Frp som sitter i regjeringen vil her i Stortinget være mot saken. Deres talsperson sa at deres statsråder i regjeringen var usikre på vedtaket. Det kan ikke Stortinget leve med, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre til NRK.

– Utsettelsen gjelder til ettermiddag eller til i morgen, alt ettersom når disse ministrene kan komme i Stortinget å forsikre oss. Da håper jeg vi kan gjennomføre vedtaket som planlagt, fortsetter han.

– Driver dere bare og plager regjeringen nå?

– Overhodet ikke. Det er regjeringen som driver intens selvplaging når den er delt som den er her. Det er viktig for Høyre og Frp å forstå at Stortinget må ha klare linjer. Vi kan ikke leve med usikkerhet i en sak som er så viktig for folk, i deres hverdagsliv og når det gjelder sikkerheten deres, sier Gahr Støre.

KrF: – Svært uheldig

Støtteparti KrF kaller det svært uheldig at et av regjeringspartiene har skapt usikkerhet rundt beredskapen, og at Frp på Stortinget opptrer helt uavhengig av hva regjeringen legger fram.

– Det å spille på beredskapsfrykt er en veldig alvorlig sak for en nasjon, sier mediepolitisk talsmann Geir Bekkevold til NTB.

SV stiller spørsmål ved hva som ligger bak Frps dobbeltløp. En mulighet er at partiet forsøker å tekkes noen velgere ved å gå imot nedleggingen, mente Bård Vegar Solhjell.

– Men det kan være at de sitter på informasjon om beredskapen som er noe annet enn det vi har tilgang til gjennom offentlige kilder, sa han, og mente at partiet snarest bør avklare hva de mener.

Tre Frp-statsråder

Fremskrittspartiets kulturpolitiske talsmann Ib Thomsen avviser at partiet sier en ting i regjering og en annen ting i stortingssalen.

– Nei, det er ikke riktig. Regjeringen følger stortingsvedtaket fra 2011, som FrP var mot den gangen. Regjeringen gjør bare det de skal, og følger flertallet på Stortinget. Her gjør man ikke forskjellige ting. At regjeringen utfører et stortingsvedtak er det som fungerer i Norge.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) svarte på vegne av regjeringen at de vil bidra med de opplysninger som Stortinget måtte ønske.

Anders Anundsen (Frp) har det koordinerende ansvaret for beredskap, men Stortinget ønsket også å høre fra samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) og fiskeriminister Per Sandberg (Frp).

Saken oppdateres