Hopp til innhold

Dette lurer vi på om DAB

Hvor er det dekning? Må jeg bytte ut radioappen? Og hva skjer med lokalradioene? Dette er bare noen av spørsmålene NRK har fått om overgangen til DAB.

DAB-radio

13. desember neste år slås de siste norske riks-FM-senderne av, men allerede 11. januar er Nordland først ute med full digitalradio til fordel for FM.

Og med full teknologiomveltning så følger og mange spørsmål. Vi ba om spørsmål fra lytterne da kommunikasjonssjef Mari Hagerup i Digitalradio Norge kom på besøk. Og spørsmålene haglet inn i innboksen.

Her kan du få en full oversikt over innføringen av DAB-radio i Norge.

– Det stemmer godt med vår oppfatning og. Det er mange spørsmål som følger med når man gjør et så stort skifte, og det er helt naturlig, sier Hagerup.

Dette lurte dere på – og her kommer svarene:

Mari Hagerup

Mari Hagerup i Digitalradio Norge.

Foto: Tore Guriby / DRN

– Finnes det DAB-adaptere til alle biler?

– Det finnes løsninger for alle type biler, uansett hvor gammel den er, så finnes det gode løsninger for å oppgradere den. Alderen på bilen bestemmer litt hvilken type løsning som egner seg best. Har du en splitter ny bil uten DAB så er det ikke alltid vi anbefaler å installere et enkelt adapter. Da bør du kanskje ha et integrert adapter som ikke synes på dashbordet.

Vil alle tunneler i distriktet få DAB-dekning?

– Alle de tunnelene som har FM-dekning i dag, vil få DAB-dekning.

– Hva koster det å få oppgradert en Sølvsuper til DAB +?

– Det koster fra 600 kroner og oppover. Det finnes flere varianter, alt etter hvor mye ekstrautstyr du vil ha med på oppgraderingsenheten. På de mest avanserte får du jo med blåtann og slike ting, som gjør at du også kan få lyd fra mobilen din.

– Vi kan jo stille klokka etter nyhetene som går hver hele time på FM. Hvordan blir denne nøyaktigheten med DAB??

– Nøyaktigheten blir den samme. Men det som skjer i lydoverføringen på DAB, er jo at lyden først pakkes litt inn når den sendes, også pakkes den ut når den kommer til radioen din. På noen radioer tar det noen millisekund å pakke den ut. Hos noen vil det oppleves som en forsinkelse. Man kan fortsatt stole på radiosekunder, vi snakker om utrolig små intervaller her.

– Hva med radiostasjonene på Riks-tv eller satellitt. Forsvinner de også?

– Der skjer det absolutt ingenting, de er der som før.

Her kan du lese mer om DAB-teknologien:

– Hva med dem som hører på nettbrett og mobil, skjer det noe der?

– Nei, det skjer ingenting. Nettradio er en del av det digitale tilbudet og fortsetter som før.

– Når jeg hører på P1 på DAB i bilen blir alltid NRK Sørlandet spilt istedenfor NRK Rogaland. Får ikke til å bytte det, og hører på FM i stedet. Hvorfor er det slik?

– Ved overgangen til DAB får alle tilgang til flere distriktssendinger enn de har hatt før. Og NRK Rogaland og NRK Sørlandet ligger i samme blokk som vi kaller det. Det betyr at den lytteren som vil høre Rogaland, men bare får opp Sørlandet må gå litt lenger ned i menyen for å finne NRK Rogaland. Men det ligger der, alt sammen.

– Finnes det adapter som gjør at jeg kan bruke FM-radioen jeg har?

– Ja, både for radioen du har hjemme, på hytta, i båten eller i bilen kan du kjøpe en adapter og fortsette å bruke FM-radioen som en digitalradio.

– Må jeg kaste FM-radioen min?

– Gamle FM-radioer kan enten oppgraderes til DAB med en adapter, eller gjenvinnes. Sender du din gamle FM-radio til retur, vil mer enn 93 prosent av materialene bli brukt på nytt.

– Hvordan er dekningen?

– Dekningen oppgraderes kontinuerlig, du kan se oversikten på Radio.no/dekning.

nrk.no/dab/

NRKs DAB-nett