Hopp til innhold

Bruker Tinder for å spre informasjon om Ukraina-krigen

Sosiale medier er begrenset i Russland. Ole Christian tok til Tinder i kampen for informasjon, og brøt samtidig selskapets retningslinjer.

Tinder

Datingapp: På grunn av sterk sensur i Russland, kommer folk opp med nye strategier for å dele informasjon om hva som foregår i Ukraina.

Foto: Ingrid Reime

Selv om han ikke kan bære våpen i gatene i Ukraina, ville Ole Christian Synnes bidra.

Inspirert av de som valgte å bruke tjenester som Google Maps og Tripadvisor, ville han også hjelpe til med å gi russisk borgere et innsyn i hva som virkelig foregår i Ukraina.

Ved bruk av datingappen Tinder.

Datingapp som plattform

Ole Christian Synnes har fulgt krigen i Ukraina gjennom mediene. Han beskriver seg selv som en litt overivrig Tinder-bruker.

En dag fikk han en idé.

Kunne appen fungere som et verktøy for å spre informasjon om den pågående krigen?

Bilde av Ole Christian Synnes

Ole Christian Synnes bruker Tinder til å spre informasjon om krigen. Han mener det kan utgjøre en forskjell om de russiske borgerne får vite hva som skjer i Ukraina.

Foto: Privat

En av funksjonene til Tinder er er at man kan flytte seg selv til andre plasser i verden.

– Jeg flyttet profilen min til Moskva. Jeg sveipet deretter på alle jeg så i byen, for å spre informasjon om krigen, sier Synnes.

Synnes mener Tinder fungerer som et sosialt medium, på sin egen måte.

– Man kan bruke det til å finne seg kjæreste og slikt, og på den måten er det en møteplass. Jeg mener at møteplasser også kan brukes til å formidle et budskap, forteller han til NRK.

Ønsker å nå flere

Dating-profilen sin har han kledd i Ukrainske farger. Han vurderte først å bruke sterke bilder fra krigen, men var bekymret for at det skulle gå imot retningslinjene i appen.

Han valgte derfor en annen innfallsvinkel.

Bilde av Tinder profilen.

Kledd i blått og gult: Slik ser profilen til Synnes ut på Tinder.

Foto: Privat

I appen har han mulighet til å dele informasjon og bilder til russiske brukere, som de nødvendigvis ikke vanligvis ville hatt tilgang til. Dette mener han er en effektiv måte å spre informasjon på.

– Hver eneste person jeg sveiper på kan se dette budskapet. I alle fall i et par sekunder. Jeg tenker at om vi er flere som gjør dette, kan vi spre budskapet enda raskere.

Han rakk å sveipe gjennom «rundt tusen» personer på appen, før Tinder satte foten ned.

–Jeg måtte gi meg etter noen dager, etter tre strenge meldinger fra Tinder, sier Synnes.

Ifølge den ivrige brukeren ville han ellers blitt kastet ut. Han var på forhånd klar over at han brøt med selskapets retningslinjer.

– Politisk aktivisme er ikke innafor, sier han til NRK.

En informasjonskrig

Professor ved Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse på NTNU, Arne Krokan, mener bruken av sosial medier som plattform kan ha både negative og positive ringvirkninger.

Han mener vi må stille oss kritisk til all informasjon som blir spredt på internett.

– Du vet aldri hvilken agenda avsender har. Du vet heller ikke om informasjon som kommer fram er ny. Mye informasjon kommer fra mange ulike kilder, sier Krokan.

Professoren forteller videre at informasjon om krigen er ulik basert på hvor den kommer fra. Tall fra Ukraina, FN og Russland er alle forskjellige.

Portrettbilde av Arne Krokan, NTNU-professor

Arne Krokan er professor ved NTNU. Han mener denne informasjonskrigen som pågår kan bidra til å spre falsk informasjon.

Foto: Carl Stormer / Carl Stormer

Dette gjør det svært vanskelig å ha et korrekt syn på hva som foregår i Ukraina.

For litt siden innførte den russiske Dumaen en ny lov som gjør det mulig å straffe folk med 15 års fengsel hvis de kommer med «feil informasjon» om det som skjer i Ukraina.

Stenger tjenester

– Det er en rekke problemer fra innsiden. Det er vanskelig å vite hva som er «fake news» og hva som er sannhet, sier Krokan.

Tiktok flaumar over av russisk krigs-tiktok

På Tik-Tok finner vi mange videoer på russisk krigspropaganda.

Videoene viser soldater, fly og kjøretøy som deltar i krigshandlinger.

Forskning tyder på at spredning av slike falske nyheter og propaganda sprer seg fortere enn tradisjonelle nyheter, sier Krokan. Han har en teori om hva som kan skje med den nye Tinder-bruken.

– Vi så det samme med Tripadvisor. Tilsvarende på Google Maps. Begge tjenestene ble stengt fordi innholdet ikke var relatert til det tjenesten skal egentlig være.

– Det som kan skje er at Russland stenger Tinder. Tinder kan også selv velge å fjerne denne typen bruk fordi de ikke ønsker å miste markedet i Russland, sier han.

– Effektivt

Ole Christian Synnes sier han ønsker å nå den vanlige russiske borger med informasjonen om hva som foregår i det krigsherjede Ukraina.

I så måte er han fornøyd med at han fikk gjort det han rakk, før han måtte slutte med sin politiske aktivisme i Moskva.

– Jeg synes dette er en effektiv måte å bidra på. Hvis vi fra vestlig side kan komme gjennom så har de tilgang til god informasjon, sier Synnes og legger til:

– Jeg tror dette er en innsats som kan bidra. Jo fortere vi får delt god informasjon, jo fortere kan krigen ta slutt.