NRK Meny
Normal

Boikotter åpningen av Stormen: – Har ikke mage til å delta

Rødt raser over kutt i rusomsorgen og vil boikotte den storstilte åpningen av kulturkvartalet Stormen i Bodø.

Svein Olsen, Rødt i Bodø bystyre

Onsdag kom rådmannens forslag til budsjett for 2015. Svein Olsen i partiet Rødt er ikke fornøyd.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Svein Olsen, rødt

Svein Olsen, gruppeleder for Rødt i Bodø.

Foto: Bente H Johansen / NRK

I Bodø er partiet Rødt svært misfornøyde med forslaget til budsjett for 2015. Nå vil de boikotte åpningen av milliardprosjektet Stormen i Bodø.

– Vi har ikke mage til å delta i denne voldsomme festen når vi samtidig vet at to store bygg står ferdig, men ikke tas i bruk. Vi sier nei takk til den festen, sier gruppeleder for Rødt, Svein Olsen.

Byggene han snakker om er Bodø kommunes nye bygg i Hålogalandsgata 131 for oppfølgingstjenesten for rus og psykiatri. Kostnaden er på over 80 millioner kroner. Det andre bygget er det nye Sølvsuper helse- og velferdssenter, som ligger an til å bli 105 millioner kroner dyrere enn planlagt.

– Det er ikke lagt inn mer penger i 2015 enn det som var vedtatt i forrige budsjett. Det må legges inn mer penger for å få tatt byggene skikkelig i bruk, mener Olsen.

Frykter for rusomsorgen

Bent Høie åpner Sølvsuper i Bodø

Sølvsuper, som kanskje er Norges mest moderne bygg innen kommunal helse- og omsorg, består av flere deler. Sykehjemsdelen inneholder korttidsplasser, akuttplasser og langtidsplasser, men senteret har også boliger for unge funksjonshemmede.

Foto: HÃ¥kon Jacobsen / NRK

Onsdag kom rådmannens forslag til budsjett for 2015 – et budsjett på 3,7 milliarder kroner.

Det innebærer blant annet at innbyggerne må betale én promille mer i eiendomsskatt enn i dagens skatt på 3,9 promille. Verdien av den enkelte eiendom økes også med ti prosent. Årsaken er at kommunen trenger 35 millioner kroner for å få neste års budsjett i balanse.

Partiet Rødt frykter at posisjonen ikke vil gå med på økning i eiendomsskatt og at kutt vil føre til at tilbudet innenfor rusomsorgen vil bli verre.

– Jeg frykter at kvaliteten på tilbudet ikke er slik bystyret har vedtatt. Det betyr at man sparer på kompetanse og antall ansatte. Vi kan ikke se at det blir noen løft overhodet, sier gruppeleder i Rødt, Svein Olsen.

Avviser kritikken

Rådmann i Bodø, Rolf Kåre Jensen

Rådmann i Bodø, Rolf Kåre Jense

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Rådmannen i Bodø avviser kritikken og mener de har levert et svært godt budsjett.

– Hverken Rødt eller andre som kritiserer har egentlig lest hele budsjettet, men det er åpenbart at det politisk kan være ulike syn på hva som skal prioriteres og tas ned av tjenester. Jeg mener vi har levert et godt budsjett som er i balanse, og som opprettholder et svært godt tjenestetilbud for byens befolkning, sier Rolf Kåre Jensen.

Svein Olsen vil heller lete fram mer penger gjennom eiendomsskatt til de svakeste i samfunnet.

– Rammen er for liten og må økes. Det må også gjøres andre prioriteringer enn i fjor, og som det ligger an til at gjøres i år også. Det finnes penger innenfor budsjettet som kunne vært brukt annerledes, sier Olsen.

Stormen, Kulturkvartalet i Bodø

Det nye kulturkvartalet Stormen, til en prislapp på 1,2 milliarder.

Foto: NRK