Hopp til innhold

Smitten kunne gitt konsekvenser for hele landet – nå hyller Nakstad nedkjempelsen i Bodø

Det sørafrikanske viruset herjet i Bodø og så lenge ut til å spinne ut av kontroll. Med intens smittesporing i nesten to måneder slo de virusmutasjonen ned. – Strålende innsats, hyller Espen Nakstad.

Pressekonferanse om koronasituasjonen

Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet er imponert over arbeidet som er blitt lagt ned i Bodø kommune for å bekjempe den sørafrikanske virusmutasjonen.

Foto: Berit Roald / NTB

Det er ingen nye tilfeller av koronaviruset i Bodø det siste døgnet.

I tillegg har det gått 11 dager siden sist det ble registrert et tilfelle av den sørafrikanske varianten. Det er heller ingen i isolasjon med denne typen koronasmitte.

Kai Brynjar Hagen

Kai Brynjar Hagen er smittevernoverlege i Bodø kommune.

Foto: Sondre Skjelvik / NRK

– Dette store utbruddet er slått ned. Det er en gedigen innsats hele Bodø-samfunnet har vært med på, sier smittevernoverlege Kai Brynjar Hagen i Bodø kommune.

Det har vært en tøff kamp helt siden 1. februar, da en flypassasjer tok med seg smitte fra Midtøsten til fylkeshovedstaden i Nordland.

Nakstad lovpriser arbeidet

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad er full av beundring for jobben som er gjort i Nordlands største bykommune.

– Både Bodø kommune og innbyggerne har gjort en strålende innsats for å slå ned det sørafrikanske viruset. Det har vært svært viktig fordi en større spredning av dette viruset i Norge nå kunne fått konsekvenser for vaksinasjon og innleggelser, sier Nakstad til NRK.

Den sørafrikanske virusmutasjonen fikk raskt fotfeste i kommunen. I mars hadde 200 personer blitt smittet.

Espen Nakstad var da svært bekymra for den alvorlige situasjonen Bodø. Smitten hadde spredd seg i mange ledd over mange dager.

– Det er åpenbart krevende å få slått ned utbruddet. Vaksineeffekten mot denne varianten ser ut til å være lavere enn den britiske varianten. Vi håper at den sørafrikanske ikke blir dominerende i Norge, sa han i mars til an.no.

I dag synes han det er betryggende å se at det er mulig å slå ned smitten. Han tror det vil bli nyttig for andre kommuner å lære av erfaringene fra Bodø.

– Den ser ut til å være på retrett over alt det den er påvist i Norge. Men vi må være forberedt på at det kan dukke opp nye tilfeller hvor som helst, når som helst, advarer Nakstad.

– Summen av mange tøffe tiltak

Ordfører Ida Pinnerød tror det er summen av mange tøffe tiltak som er gjort som har gjort at de har klart å bekjempe virusmutasjonen.

Ida Pinnerød

Ida Pinnerød, ordfører i Bodø kommune (Ap).

Foto: Sondre Skjelvik / NRK

– Helsefolkene våre har gjort et godt arbeid, men ikke minst har det vært en utrolig god innsats fra innbyggerne, som har gjort alt de kan for å hindre mer spredning, sier Pinnerød til NRK.

Nå handler det om å være årvåken fremover. Dette utbruddet var seigt og tøft for regionen, ifølge ordføreren.

– Vi må passe på at vi ikke får flere sånne utbrudd. Derfor er vi ekstra på vakt for importsmitte, som vi ser har vært årsaken til smitten, sier hun.

Bodø havn.

Det går mot lysere tider i Bodø, etter at de har fått bukt med det store koronautbruddet.

Foto: Benjamin Fredriksen / Ola Helness / NRK

– Vanskelig å si hvor utbredt mutasjonen er

Espen Nakstad sier det er veldig vanskelig å si hvor utbredt den sørafrikanske virusmutasjonen er i resten av Europa. Det er fordi mange land i liten grad analyserer prøver med tanke på mutasjoner, såkalt genomsekvensering.

– Derfor er det først når variantene dukker opp i Norge, Storbritannia, Danmark, Tyskland og en del andre land at man blir klar over forekomsten av disse mutasjonene, forklarer Nakstad.

Ifølge BBC har den sørafrikanske varianten blitt funnet minst 20 land.