Hopp til innhold

– Kutter de landbruksskolen, er det starten på rasering av landbruket

Fylkesrådet vil legge ned kufjøset og melkeproduksjonen ved landbruksutdanninga på Kleiva i Sortland. Bøndene fortviler, men fylkeskommunen menere utdanninga totalt blir bedre.

John Erik Bjørlo, Sort land bondelag

FRYKTER RASERING AV LANDBRUKET: Leder John-Erik Bjørlo i Sortland bondelag var innom landbruksskolen på Kleiva og dag, og ga elevene noen råd. – Ikke la dere skremme av politikerne, sa han.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– Utrolig kortsiktig tenking. Dette er starten på ei rasering av hele landbruket i regionen, sier leder John-Erik Bjørlo i Sortland bondelag.

Han sier landbruksskolen og landbruksutdanninga er navet i landbruket i Nordland og Sør-Troms.

– Alt har utspring i utdanninga her. En viktig del er at det er et aktivt gårdsbruk. Dette vil få konsekvenser for Tine og Nortura, tror bondelagslederen.

– Fin utdanning

Det ble en uvanlig skoledag for skoleelevene fra nordre Nordland som i dag fikk se hva landbruksskolen på Kleiva i Vesterålen har å tilby.

John Erik Bjørlo, Sortland bondelag

– Nedleggingen vil få konsekvenser for Tine og Nortura, sier John-Erik Bjørlo i Sortland bondelag.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– Det er lett å bli venner med disse dyrene, særlig kalvene, sier elev Fredrik Andre Andreassen fra Myre ungdomsskole.

Han kunne tenkt seg å ta utdanningen sin ved landbruksutdanninga på Kleiva i Sortland.

– Det er ei kjempefin utdanning du får her, jeg tror det kan være fint å jobbe med dyr, tror han

Men samtidig som skolen skulle markedsføre seg for framtidige elever vedtar fylkesrådet i Nordland å legge ned kufjøset og melkeproduksjonen.

Langt å reise til Mosjøen

Julie Næss

– Det blir veldig langt til landbruksskolen i Vefsn for dem som ikke vil flytte langt hjemmefra i så ung alder, sier Julie Næss, som er elev ved landbruksskolen.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK
Fredrik Andre Andreassen

Skoleelev Fredrik Andre Andreassen kunne tenkt seg å jobbe med dyr.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Dermed må lokal ungdom reise 50 mil sørover til Mosjøen dersom de vil utdanne seg til melkebønder fra neste år.

– Det blir veldig langt til landbruksskolen i Vefsn for dem som ikke vil flytte langt hjemmefra i så ung alder, sier Julie Næss, som er elev ved landbruksskolen.

– Melk er bærebjelken

Nå skal den tradisjonsrike landbruksskolen som har eksistert siden 1950-tallet satse på akvakultur og sau/geit-utdanning. Det liker den lokale bondelagslederen svært dårlig.

– Dette er ei rasering. Melkeproduksjonen er bærebjelken i det nordnorske landbruket. Derfor henger det ikke å på greip å legge ned fjøset, sier
John-Erik Bjørlo i Sortland bondelag.

Å ta vekk gårdsbruket fra Kleiva er det samme som å legge ned utdanninga, ifølge bondelagslederen. Han tror nemlig ikke fylkespolitikerne nøyer seg med å fjerne melkeproduksjonen.

– Når skolegårdsbruket legges ned forsvinner også all aktivitet utendørs på Kleiva. Traktorer, traktorundervisning, plantedyrking og høsting. Det som står igjen er undervisning i klasserom. Den kan skje hvor som helst. Det neste steget er å flytte undervisninga også, frykter han.

Stadig færre gårdsbruk

– Og når de fjerner rekrutteringa, raserer de næringa også, legger han til.

I fjor sank antallet gårdsbruk med 1300 i Norge. I Vesterålen har tallet på melkebruk sunket kraftig de siste årene. Bondelags lederen frykter at den negative utviklinga nå skal gå enda raskere.

– Det blir en pessimisme i landbruket. Det vil få ringvirkninger. Jeg tror mange vil spørre seg om det er noen vits å fortsette med produksjonen.

Vil spisse kompetansen

Landbruksskolen på Kleiva i Vesterålen

Den tradisjonsrike landbruksskolen i Sortland kommune har eksistert siden 1950-tallet

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Fylkesråd for utdanning i Nordland Oddleif Olavsen sier det er nødvendig å legge ned melkeproduksjonen og kufjøset på Kleiva.

– Vi ønsker å spisse det utdanningstilbudet vil skal gi i Nordland. Det betyr at vi velger noe bort og styrker andre områder, som for eksempel ei utmarksnæring som geit. Kleiva får også en helt ny akvalinje. Jeg tror det totale tilbudet innenfor landbruk kommer til å bli bedre i årene framover enn i dag, sier Olavsen til NRK.

– Er det hensiktsmessig at elever som ønsker å utdanne seg til melkebonde må reise 50 mil hjemmefra til Vefsn for å klare det?

– Dette er et spesialisert tilbud. Det er mulig for elever nord i Nordland å reise til Troms dersom de heller ønsker det. Elever i sørfylket kan velge linjer i Nord-Trøndelag. Vi skal legge til rette for at elevene skal få så godt tilbud som mulig. sier Oddleif Olavsen.