Hopp til innhold

– Kan bli ny nordnorsk kraftkjempe

Salten kraftsamband kan bli Nord-Norges ledende kraftselskap etter at Troms Kraft valgte å ikke benytte seg av forkjøpsretten til aksjer i selskapet, mener kommentator.

Troms Kraft

KAN BLI KRAFTKJEMPE: – Målsettingen til Troms Kraft var jo i hvert fall tidligere å være selve lokomotivet i Nord-Norge. Nå kan SKS kanskje få den rollen som Troms Kraft ikke lyktes med å inneha, sier NRKs kommentator i Troms, Lars Egil Mogår.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Fauske kommune stod nylig klare til å bruke 200 millioner kroner for å hindre at Troms Kraft ikke fikk for mye makt i det Fauske-baserte kraftselskapet «Salten kraftsamband», forkortet SKS. Selskapet eies av Bodø kommune, Troms Kraft og Fauske Kommune.

Bakgrunnen for saken at Salten kraftsamband i mars i år kjøpte Sjøfossen Energi, som eide 14 prosent av aksjene i SKS. Oppkjøpet medførte derfor at de 14 prosentene ble lagt ut for salg.

11. oktober kjøpte Nordland fylkeskommune disse prosentene. Men de øvrige aksjeinnehaverne hadde forkjøpsrett til aksjene, og det ble spekulert i om Troms Kraft ville benytte seg av denne retten.

Troms Kraft hadde frist til 15. desember på å bestemme seg, og Fauske kommune stod klare til å blokkere salget, dersom det ble nødvendig. Et vedtak som ifølge varaordfører Ronny Borge satt langt inne.

– Tung beslutning

Ordfører i Fauske

FRYKTET OPPKJØP: Ordføreren i Fauske, Siv Anita Brekke, fryktet et eventuelt oppkjøp fra Troms Kraft. – Jeg frykter Troms Kraft ikke ser verdien av at dette selskapet er en viktig motor i lokalsamfunnet, sa hun til NRK i begynnelsen av november.

Foto: Pressefoto

– Det er klart det var en tung beslutning. Vi hadde to kommunestyremøter i forrige uke hvor dette ble drøftet, forteller han.

Borge forklarer at årsaken til at de var villige til å bruke en slik pengesum, var at de anså Troms Kraft som en konkurrerende virksomhet som ikke delte de samme interessene.

– Vi spekulerte i hvorvidt Troms Kraft kun var ute etter å kjøpe seg opp i SKS for å bruke selskapet som en pengemaskin for slik komme seg selv på fote igjen. Det var selvfølgelig ikke vi interessert i, fortsetter han.

Ordføreren selv, Siv Anita Brekke, uttalte til NRK.no i begynnelsen av november at hun oppfattet signalene fra Troms Kraft som fiendtlig.

Hun fryktet at Troms Kraft kunne komme i en posisjon hvor de fikk negativt flertall, og makt til å overkjøre de andre eierne i selskapet.

– SKS er en viktig arbeidsplass som bidrar i lokalsamfunnet. For oss handler dette om mye mer enn å hente ut utbytte. Jeg frykter Troms Kraft ikke ser verdien av at dette selskapet er en viktig motor i lokalsamfunnet, sa hun.

– Kan bli Nord-Norges ledende kraftselskap

Lars Egil Mogård

IKKE RÅD: – Troms Kraft hadde nok regnet nøye over dette, og kommet fram til at de rett og slett ikke hadde råd til en slik investering, sier kommentator Lars Egil Mogård.

Foto: Bernt Olsen / NRK

Men både ordføreren og varaordføreren kunne puste lettet ut da det før helga ble klart at Troms Kraft ikke kom til å benytte seg av forkjøpsretten.

Kommentator i NRK Troms, Lars Egil Mogård, tror årsaken til at salget ikke ble noe av bunner i den økonomiske situasjonen til Troms Kraft.

– De hadde nok regnet nøye over dette, og kommet fram til at de rett og slett ikke hadde råd til en slik investering, sier han.

Han tror at forholdene nå ligger til rette for at SKS kan hevde seg på det nordnorske markedet.

– Målsettingen til Troms Kraft var jo i hvert fall tidligere å være selve lokomotivet i Nord-Norge. Det gikk heller dårlig kan vi si nå i ettertid, så det at Salten kraftsamband styrker seg medfører jo at de kanskje kan overta den rollen som Troms Kraft ikke lyktes med å inneha, sier Mogår.