Økokrim etterforsker Troms Kraft

Økokrim starter etterforskning av Troms Kraft på bakgrunn av granskingsrapporten av selskapet.

Troms Kraft
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Det skriver Økokrim på sine nettsider.

Bakgrunnen for at Økokrim starter opp etterforskningen er presseoppslagene etter at granskingsrapporten av Troms Kraft ble offentliggjort.

Rapporten retter knusende kritikk mot ledelsen i selskapet.

I rapporten kommer det blant annet fram at milliardunderslaget i Troms Kraft sitt datterselskap Kraft og Kultur i Sverige kunne vært unngått.

Bekrefter etterforskning

Økonomirotet kunne vært oppdaget allerede i 2003 ifølge rapporten. Her blir blant annet ledelsen kritisert for mangel på kompetanse og risikokontroll.

Granskingsrapporten ser også blant annet på aksjekjøpet i SKS og Nordkraft og på om ledelsen har vært ærlige på hva de visste da selskapet overførte 200.000 kroner til Senterpartiet.

– Vi bekrefter at vi har tatt inn saken, og at granskingsrapporten er innhentet av Troms politidistrikt og videreformidlet til oss i Økokrim. Vi har besluttet å ta inn saken hos oss, sier påtaleansvarlig i Økokrim, førstestatsadvokat Marianne Djupesland til NRK.

– Hva slags tidsperspektiv har dere i denne saken?

– Det vet vi ikke på dette stadiet.

– Hva foretar Økokrim seg nå videre?

– Jeg kan ikke si noe om hva dere foretar dere videre.

Lover full åpenhet

Konsernsjef i Troms Kraft, Semming Semmingsen, lover at Økokrim skal bli møtt med full åpenhet når de starter etterforskningen, og sier at selskapet skal stille med all informasjon som trengs i etterforskningen.

– Det er bra at Økokrim nå ser på saken og at vi på den måten får fram i lyset det som eventuelt skille ligge i den rapporten som Økokrim ønsker å ta tak i, sier Semmingsen.

Han mener at granskingen kan være et viktig bidrag til å lukke saken om pengerotet i selskapet og gå videre med å bygge renommeet til Troms Kraft.

Eierne glade for etterforkning

Fylkesrådsleder Pia Svendsgaard sier at det nå er Økokrim som har ansvaret med å følge denne saken videre.

– Dette har jo sammenheng med granskingsrapporten som er kommet, og vi er glade for at dette kommer så raskt, sier Svensgaard.

Tromsø kommune eier Troms Kraft sammen med fylkeskommunen, og byrådsleder Øyvind Hilmarsen sier at han mener at Økokrims etterforskning viser at det var riktig å granske Troms Kraft.

– Som eiere må vi nå vente på Økokrim sin etterforskning. Det er bra at de tar tak i saken, så vi får klarhet i om det har skjedd noe straffbart eller ikke, sier Hilmarsen.

Til tross for at granskingsrapporten kostet 30 millioner kroner, mener Hilmarsen granskingen er nødvendig.

– For å kunne stake ut kursen videre for Troms Kraft som et lønnsomt selskap er dette veldig nødvendig. Mitt motiv har hele veien vært å få ryddet opp i Troms Kraft så det kan bli et sunt og godt selskap, sier Hilmarsen.

Saken oppdateres